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Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
86 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot, 2 % Petit Verdot. 14 % Presswein. Durch Hagel eine halbe Ernte. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Warmes Cabernetbouquet, Sommertrüffel, dunkle Hölzer und schwarze Oliven, zeigt viel Tiefe. Reiche Adstringenz, auch hier viel Tiefgang vermittelnd, alles im schwarzbeerigen Bereich. Für einmal nicht so feminin wie sonst, sondern eher barock. Also atypisch, aber den Geschmack eines grossen, legendären, klassischen Jahrganges vermittelnd. Ein Calon - fast für die Ewigkeit! warten (2022 - 2060)
19 Rene Gabriel
86 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot, 2 % Petit Verdot. 14 % Presswein. Durch Hagel eine halbe Ernte. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Warmes Cabernetbouquet, Sommertrüffel, dunkle Hölzer und schwarze Oliven, zeigt viel Tiefe. Reiche Adstringenz, auch hier viel Tiefgang vermittelnd, alles im schwarzbeerigen Bereich. Für einmal nicht so feminin wie sonst, sondern eher barock. Also atypisch, aber den Geschmack eines grossen, legendären, klassischen Jahrganges vermittelnd. Ein Calon - fast für die Ewigkeit! warten (2022 - 2060)
96 James Suckling
Sure pure fruit to this red with a minerality and floral undertone. You can smell the warm stones. Full body, with a beautiful depth of fruit and velvety tannins. Dense and balanced. Layered with a light salty and meaty character as well. Great length. Mostly Cabernet Sauvignon. Try in 2017.
89 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Calon-Ségur opens with herbal wafts of bay leaves and bouquet garni over a core of warm redcurrants, black cherry compote and warm cassis with touches of damp soil and moss-covered tree bark. The medium to full-bodied palate has firm, chewy tannins and lively acid supporting the herb-laced fruit, finishing a little hard and tart.
89 Wine Spectator
On the rustic side, with strong bay and chestnut leaf notes and a peppery meatiness up front, followed by slightly chewy black currant and blackberry fruit flavors. Shows lots of charcoal on the dusty finish, while the leafy elements flicker in and out. Displays flesh and dense fruit, but lacks purity and may not be for everyone. The peppery note wins out in the end. Best from 2014 through 2028. –JM
89 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Calon-Ségur opens with herbal wafts of bay leaves and bouquet garni over a core of warm redcurrants, black cherry compote and warm cassis with touches of damp soil and moss-covered tree bark. The medium to full-bodied palate has firm, chewy tannins and lively acid supporting the herb-laced fruit, finishing a little hard and tart.
89 Wine Spectator
On the rustic side, with strong bay and chestnut leaf notes and a peppery meatiness up front, followed by slightly chewy black currant and blackberry fruit flavors. Shows lots of charcoal on the dusty finish, while the leafy elements flicker in and out. Displays flesh and dense fruit, but lacks purity and may not be for everyone. The peppery note wins out in the end. Best from 2014 through 2028. –JM
Producteur
Château Calon Ségur
A l’instar de bon nombre de domaines bordelais, le Château Calon Ségur à Saint-Estèphe a fait des bonds en avant sur le plan qualitatif à la fin des années 1990. Une attention accrue aux détails pendant le processus de vinification s’est soldée par l’émergence de vins plus opulents et harmonieux, les rendant ainsi dignes de leur rang de Troisième Grand Cru Classé selon le fameux classement de 1855. Bien historique de la famille Calon dès 1147, le domaine est tombé plusieurs générations plus tard dans l’escarcelle de Nicolas-Alexandre Marquis de Ségur, également propriétaire à l’époque des célèbres châteaux bordelais Latour et Lafite. D’après la légende, le Marquis se plaisait à dire « Je fais mon vin à Lafite et Latour, mais mon cœur est à Calon », d’où la célèbre étiquette en forme de cœur sur chacun des flacons actuels du château. En 2012, les anciens propriétaires, la famille Gasqueton, a cédé la propriété à Suravenir, grande compagnie française d’assurances, mettant ainsi fin à plus d’un siècle de présence familiale. Son statut de référence incontournable de l’appellation bordelaise, sinon du monde, est un secret de polichinelle. Le vignoble de 55 hectares accueille cabernet-sauvignon, merlot, cabernet franc et autre petit verdot. Il est à l’origine de ses plus grands vins, le Calon Ségur, quintessence du terroir, ainsi que le second vin tout en velours, Le Marquis de Calon Ségur. Le changement de propriétaire ouvre un nouveau chapitre dans son histoire. La restructuration du vignoble et la construction d’un nouveau cuvier et chai de vieillissement devraient permettre à Calon Ségur de mieux révéler les secrets de son terroir unique.