Close
Rechercher
Filters

Suduiraut 2014 37.50cl

1er Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
18 Rene Gabriel
Eine kleine Ernte mit nur 7 hl/ha. Etwa 35'000 Flaschen. Recht dunkles Gelb mit erstem Goldschimmer, brillant. Konzentriertes, mit Aromen bepacktes Bouquet, viel Honig, gelbe Blüten, ganz feine Harznoten im Innern zeigend, er hat eine schöne Botrytisexpression Im Gaumen fleischig, sattes Extrakt, ein Hauch von Bittermandel ist im fülligen Finale zu spüren, tolles Potential für Jahrzehnte. Kann noch zulegen. Zwei Mal verkostet. Einmal an der grossen Degustation auf Lafaurie-Peyraguey und noch einmal vor einem Diner auf Pichon-Baron. 2026 – 2070
18 Rene Gabriel
Eine kleine Ernte mit nur 7 hl/ha. Etwa 35'000 Flaschen. Recht dunkles Gelb mit erstem Goldschimmer, brillant. Konzentriertes, mit Aromen bepacktes Bouquet, viel Honig, gelbe Blüten, ganz feine Harznoten im Innern zeigend, er hat eine schöne Botrytisexpression Im Gaumen fleischig, sattes Extrakt, ein Hauch von Bittermandel ist im fülligen Finale zu spüren, tolles Potential für Jahrzehnte. Kann noch zulegen. Zwei Mal verkostet. Einmal an der grossen Degustation auf Lafaurie-Peyraguey und noch einmal vor einem Diner auf Pichon-Baron. 2026 – 2070
94 James Suckling
Candied citrus and pineapple drizzled with acacia honey is how this smells and tastes, and the wine is rich and creamy with excellent concentration. Powerful and flavorful finish. Drink or hold.
93 Robert Parker
The Château Troplong Mondot 2014 is a stylish wine this year. The nose is well defined and elegant with pure blackberry and red plum fruit, fine mineralité and poise here. The palate is medium-bodied with fine, grainy tannin and well-integrated oak. There is a touch of dark chocolate coming through on the finish, but it is lightly sprinkled over the fresh black fruit that possess less fatness than recent vintage, but in my opinion allow the terroir to be expressed. This is a fine Troplong Mondot that should drink well over 15 to 20 years. (Incidentally, another sample was showing not quite as well, but I have used my note taken from the UGC poured by someone at the property). <br/>The Château Troplong Mondot 2014 is a stylish wine this year. The nose is well defined and elegant with pure blackberry and red plum fruit, fine mineralité and poise here. The palate is medium-bodied with fine, grainy tannin and well-integrated oak. There is a touch of dark chocolate coming through on the finish, but it is lightly sprinkled over the fresh black fruit that possess less fatness than recent vintage, but in my opinion allow the terroir to be expressed. This is a fine Troplong Mondot that should drink well over 15 to 20 years. (Incidentally, another sample was showing not quite as well, but I have used my note taken from the UGC poured by someone at the property). <br/>
93 Wine Spectator
On the flamboyant side, with mango and guava flavors out front, followed by hints of creamed pear and fig. The lush finish is coated with almond cream and toasted coconut notes. Best from 2020 through 2035. 3,417 cases made.
93 Robert Parker
Despite a challenging year, half of the crop was lost due to an invasion of Drosophila suzukii, the 2014 Suduiraut is showing very well today, evoking aromas of pineapple, baked white fruits, ripe orchard fruits, lemon and spices. Moderately weighted, layered and round, it’s perfectly balanced with an elegant, fresh mid-palate that is long and ethereal on the finish. This blend of 95% Sémillon and 5% Sauvignon Blanc, matured for 18 months in 50% in new oak and 50% in one-year-old barrels, was picked in four tries between September 12 and October 30 with a tiny yield of seven hectoliters per hectare.
93 Wine Spectator
On the flamboyant side, with mango and guava flavors out front, followed by hints of creamed pear and fig. The lush finish is coated with almond cream and toasted coconut notes. Best from 2020 through 2035. 3,417 cases made.
Producteur
Château Suduiraut
Château Suduiraut est un nom incontournable dans le Sauternais, classé derrière Yquem et Climens, ses voisins, et sur un pied d’égalité avec Rieussec et De Fargues. Situé sur la commune de Preignac, l’actuel château a été bâti au 17ème siècle par la famille Suduiraut. Depuis 1992, ce Premier Grand Cru Classé figure dans le portefeuille d’Axa, au même titre que le Château Pichon-Longueville à Pauillac et le Château Petit-Village à Pomerol. Ce changement de direction a marqué un tournant, entraînant des avancées dans l’approche vitivinicole du domaine. Le vignoble de 91 hectares englobe les superbes terroirs de la Rive Gauche, s’étirant sur des sols bien drainants et baignés de soleil. La dichotomie entre opulence et minéralité est devenue l’emblème des vins élaborés par Suduiraut. L’équipe passionnée est aux petits soins au moment de la récolte, tardive pour permettre le développement de la pourriture noble. Les vins sont amples et riches, élevés en barrique pendant 18 à 24 mois pour conférer profondeur et concentration. Le grand vin de Suduiraut est sublime.