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Pintia 2015 75cl

DO | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
The only wine produced here is the 2015 Pintia, which, in the warm and dry 2015, reaches 15% alcohol and has moderate acidity and a creamy, soft texture, with plenty of concentration, ripeness and tannins. It fermented in oak vats and matured in oak barrels (new and used, French and American) for 12 months. It was a powerful vintage, and they did part of the malolactic fermentation in oak vats instead of 100% in barrique to keep some of the freshness, and they also have 15,000 liters of wine that can mature in stainless steel and rotate some lots in vat before they are put in barrique. All this goes in the direction of keeping the freshness of the wine in a zone where power comes naturally, and all the tools are welcomed, including the use of different toast in the barrels. All this seems to have paid off, and even if the wine is powerful and tannic, it has good balance and the tannins are fine-grained. This has reached a good balance between power and elegance. 203,857 bottles, 6,496 magnums and some larger formats produced. It was bottled in May 2017.
Producteur
Bodegas Pintia
Producteur vedette de Ribera del Duero, Vega Sicilia a inauguré en 1997 une nouvelle cave à Toro, baptisée Pintia. Après avoir acquis 100 hectares de vieilles vignes du cépage tinto de toro à une centaine de kilomètres seulement en aval de ses autres propriétés, la famille Alvarez a jeté son dévolu sur la commune de San Román de Hornija pour établir le siège de Pintia. Au début, elle a expérimenté différentes pratiques viticoles et œnologiques susceptibles de révéler le vrai potentiel de Toro. Finalement, elle a sélectionné une approche permettant de faire d’une pierre deux coups : préserver le fruité du raisin et le côté sauvage typique des vignes de Toro, mais aussi, donner naissance aux vins les plus élégants de l’appellation. Précurseur d’une nouvelle génération de vins de Toro, le domaine se consacre à seule cuvée, prénommée – qui l’eût cru ? – Pintia. Ce 100% tempranillo, récolté à la main, est à la fois sophistiqué, riche et intense.