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Pintia 2012 75cl

DO | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
It looks like 2012 closes a trio of very good vintages in Toro. The 2012 Pintia is produced with the local strain of Tempranillo called Tinta de Toro from their 100 hectares of head-pruned, mostly ungrafted (75%), old vineyards (40 to 60 years of age). The destemmed grapes fermented in oak vats, malolactic was in barrique, and the aging was in new 75% French and 25% American oak barrels. The nose is very fruit-driven and fresh; they usually start harvesting around September 15th to keep the freshness. It has some balsamic aromas, red and dark berries, as well as some orange peel characteristics, hints of chocolate, vanilla, smoke and roasted notes; the wine is still very young and in need of some bottle age, but will not be sold until the end of 2016. The palate is full-bodied, structured, largely built, powerful, concentrated, and slightly rustic with abundant tannins and good overall freshness. When tasted, new to the Alión and Vega Sicilia, the rusticity of the wine is obvious and the oak-related, spice and smoke aromas grow as the wine sits in the glass. It should develop and age nicely in bottle, but it feels too young now. 180,000 bottles produced.
91 Wine Spectator
Tobacco, leather and tea flavors frame a core of cherry and dried fig notes in this red, with firm tannins and orange peel acidity showing an austere character, though this has balance and depth. Drink now through 2028.
Producteur
Bodegas Pintia
Producteur vedette de Ribera del Duero, Vega Sicilia a inauguré en 1997 une nouvelle cave à Toro, baptisée Pintia. Après avoir acquis 100 hectares de vieilles vignes du cépage tinto de toro à une centaine de kilomètres seulement en aval de ses autres propriétés, la famille Alvarez a jeté son dévolu sur la commune de San Román de Hornija pour établir le siège de Pintia. Au début, elle a expérimenté différentes pratiques viticoles et œnologiques susceptibles de révéler le vrai potentiel de Toro. Finalement, elle a sélectionné une approche permettant de faire d’une pierre deux coups : préserver le fruité du raisin et le côté sauvage typique des vignes de Toro, mais aussi, donner naissance aux vins les plus élégants de l’appellation. Précurseur d’une nouvelle génération de vins de Toro, le domaine se consacre à seule cuvée, prénommée – qui l’eût cru ? – Pintia. Ce 100% tempranillo, récolté à la main, est à la fois sophistiqué, riche et intense.