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Pintia 2011 75cl

DO | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Vintages are therefore selling a little faster now and I tasted the 2011 Pintia, which is produced with the local strain of Tempranillo called Tinta de Toro from, head-pruned, mostly ungrafted, old vineyards (40 to 60 years of age) that were harvested quite early and quickly (50 tons of grapes per day!), September 13-18, to preserve the freshness in a very warm, ripe vintage. The wine matured for one year in mostly French oak barrels and is dark and ripe, but surprisingly fresh for a very warm vintage. The early harvesting has paid back and has provided for a wine that shows the character of the place, with that slight rusticity – especially if compared with Alion – true to its birthplace and the vintage, with notes of tree bark and damsons, spicy oak and a faint reductive character when uncorked. It would benefit from decanting in advance, and notes of beef blood emerge with time in the glass. The palate is medium to full-bodied with juicy tannins and a supple texture that fills your mouth, ending with a pleasant bitter note. This is a generous, big, ripe wine getting civilized and more elegant by the year, still a little marked by toasted oak, but developing different notes with time, becoming very meaty and showy. The 2011 will be released in 2015. 190,000 bottles produced. Drink 2015-2019. <br/><br/>
17 Rene Gabriel
Mittleres Granatrot, satte Mitte. Der Wein beginnt mit einem trockenen Ansatz, legt dann aber zu, zart rauchiger Untergrund, schwarze Pfefferkörner, feiner Rosmarinhauch, recht tiefgründig. Im Gaumen fest, griffig und zeigt so Charakter. Ein Food-Toro, den man jung und in den nächsten Jahren geniessen kann. 17/20 trinken – 2023
Producteur
Bodegas Pintia
Producteur vedette de Ribera del Duero, Vega Sicilia a inauguré en 1997 une nouvelle cave à Toro, baptisée Pintia. Après avoir acquis 100 hectares de vieilles vignes du cépage tinto de toro à une centaine de kilomètres seulement en aval de ses autres propriétés, la famille Alvarez a jeté son dévolu sur la commune de San Román de Hornija pour établir le siège de Pintia. Au début, elle a expérimenté différentes pratiques viticoles et œnologiques susceptibles de révéler le vrai potentiel de Toro. Finalement, elle a sélectionné une approche permettant de faire d’une pierre deux coups : préserver le fruité du raisin et le côté sauvage typique des vignes de Toro, mais aussi, donner naissance aux vins les plus élégants de l’appellation. Précurseur d’une nouvelle génération de vins de Toro, le domaine se consacre à seule cuvée, prénommée – qui l’eût cru ? – Pintia. Ce 100% tempranillo, récolté à la main, est à la fois sophistiqué, riche et intense.