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Évaluations et Scores
90 Par Robert Parker
The 2008 Almaviva, a blend of 66% Cabernet Sauvignon, 26% Carmenere and 8% Cabernet Franc aged in new French oak for 18 months, has a Bordeaux-like bouquet with crisp blackberry, graphite and mint aromas that are well defined. The palate has a smooth, supple entry and is more rounded and harmonious than the 2009, with a pure, pastille-like finish that perhaps does not possess the complexity or “meatiness” of the succeeding vintage. Nevertheless, this is a fine Almaviva. Drink 2013-2020. The collaboration between Baron Philippe de Rothschild and Vina Concha y Toro caused waves back in the late 1990s, a token of recognition for the progress of Chilean wines from one of Bordeaux’s grandees. Since the debut in 1998 it has achieved acclaim from around the world.
Producteur
Baron Philippe de Rothschild and Concha Y Toro
Le projet super premium Almaviva est né de la rencontre entre l’une des plus grandes entités vinicoles au Chili, Concha y Toro, et la plus célèbre famille bordelaise, les Rothschild de Mouton-Rothschild. Fondée en 1997, cette joint venture visait à élaborer des vins à base de cabernet-sauvignon dans la région fertile chilienne de la vallée de Maipo. Plus précisément, des vins susceptibles de rivaliser avec les meilleurs Grands Crus Classés de Bordeaux. Ce remarquable vin franco-chilien prend sa source dans un vignoble de plus de 85 hectares, dont 40 constituent la crème des vignes de Concha y Toro à Puente Alto. L’œnologue de renom, Patrick Leon, qui œuvre aussi à Mouton et à Opus One, est chargé de veiller sur la production d’Almaviva. Il y élabore des vins puissants et complexes qui rappellent les magnifiques cuvées bordelaises.