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Troplong Mondot 1997 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
17 Rene Gabriel
98: Fassprobe (17/20): Mit nur gerade 30 hl/ha ein extrem niedriger Ertrag: Unglaublich dichtes, reifes, nach Dörrfrüchten riechendes Bouquet, ausserdem Amarenakirschen, Vanilleschoten, Schokolade; wirkt jetzt schon komplex und perfekt in seiner Ausstrahlung. Im Gaumen saftig, volle Beerenkonzentration, intensive Adstringenz, zeigt sich durch den massiven Holzauftritt im Moment etwas rustikal. 00: Sattes Purpur, fein aufhellender, rubiner Rand. Traumhaftes Kirschenbouquet mit zarter Kaffeenote, dezente, ausgewogene Süsse mit parfümiertem Akzent. Im Gaumen fleischig, viel Stoff, guter Rückhalt, noch sanft kernige Tannine darin, auch hier ein burgundischer Charakter (17/20). 02: Daneben stand der fast peinlich leichte, aber gefällige Gazin 1997. Der Troplong-Mondot scheint einer der konzentriertesten und auch noch jüngsten St. Emilions zu sein: Viel Kraft und Aromen, die Textur ist noch körnig und muss sich noch etwas abrunden. Das Potential reicht für mindestens zehn Jahre. Momentan eine halbe Stunde dekantieren. (17/20). 12: Bei einem Diner auf Franc-Mayne mit Hervé Laviale getrunken. Es ist auch nach mehr als 12 Jahren in der Flaschen immer noch kokos-eichig. Hat aber viel Sapss gemacht. vorbei
88 Robert Parker
This gorgeously elegant, concentrated wine exhibits a dark ruby/purple color, and a beautifully knit, blackberry and cherry-scented nose with toasty oak in the background. Not a massive effort, it offers beautifully supple fruit flavors, an attractive fragrance, a ripe, sweet mid-palate, and soft tannin. Drink this seductive, lush Troplong-Mondot over the next decade.
Producer
Château Troplong Mondot
A ceaseless luminary in Saint-Émilion over the past couple decades, Château Troplong-Mondot continues to validate its relatively new Premier Grand Cru Classé status vintage after vintage. In the northeast of the appellation, there are 33-hectares of vines well-sited along the hills of Mondot, the bulk of which remains Merlot is perfectly reflected in the wine as full, rich, plump and fleshy details. Since the 1980s, Christine Valette and her husband, Xavier Pariente have put in tremendous efforts to better the viticultural and vinification methods used. The fruit is now hand-harvested with meticulous sorting rituals, fermented in temperature-controlled stainless steel tanks before the wine is aged in new French oak barriques for 18 months. The results are self-evident, the impressive Grand Vin, Troplong-Mondot is a corpulent but refined Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc Saint-Émilion blend.