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Meyney 2014 75cl

AOC | St. Estephe | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
18 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Geniales Bouquet; viel Holunder, dunkles Malz, gekochte Pflaumen und eine gewisse Trüffelspur im Untergrund dokumentierend. Im Gaumen füllig, fleischig und mit einem gewaltigen Aromenpower versehen. In den letzten Jahren hat Meyney ein mörderisches Qualitätsniveau hingelegt und diese Latte hält er auch mit diesem phänomenalen 2014 weiterhin sehr hoch. Das war exakt mein zweihundertstes Fassmuster, welches ich während dieser grossen Primeurprobe verkostete. Insgesamt degustierte ich diesen Wein bei vier Gelegenheiten um ganz sicher zu sein, dass er wirklich zu den allerbesten Médoc-Crus gehört. Da gibt es eigentlich nur eine intelligente Konklusion; kaufen! 2023 – 2048
91 Wine Spectator
Shows good tension, featuring a singed iron note running from start to finish, wrapped in dark plum and red currant fruit, with savory and tobacco accents. Best from 2019 through 2028. 16,165 cases made.
90 Robert Parker
When I tasted the 2014 Meyney from barrel, I described it as a little gem. Now in bottle, is it still glistening as brightly? Well, it has a delightful, well-defined bouquet of blackberry, cedar and pencil box that is your typical Saint Estèphe. The palate is medium-bodied with grippy tannin on the entry, good weight in the mouth and that Pauillac-like graphite tincture on the finish extant. There is a touch of chewiness here, some rough edges that will need to be abraded by bottle age, but there remains good potential.<br/>
Producer
Château Meyney
Established in 1662, Château Meyney remains as one of the oldest estates in the Médoc. Situated above the Gironde estuary in the Saint-Estèphe appellation, Château Meyney neighbors the famed Château Montrose. The estate is home to 51 hectares of vineyards planted on clay-gravel soils. The single-vineyard block cultivates 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 10% Petit Verdot. This Cru Bourgeois classified estate is now owned by a subsidiary of the Groupe Crédit Agricole – CA Grands Crus. Hubert de Bouärd acts as consulting winemaker, while Anne Le Naour plays the role of technical director.