19 Rene Gabriel
35 % Grand Vin. 50 % Cabernet Sauvignon, 41 % Merlot, 9 % Cabernet Franc. Sattes, tiefes Granat-Violett, rubiner Rand aussen. Verhaltenes Bouquet mit viel Tabak, Teer, Rauch und schwarzen Beeren, wirkt aber reserviert, dafür mit einer genialen Tiefeanzeige. Im Gaumen wesentlich feiner als der Mission aber trotzdem nicht so fein wie man es sich von einem grossen Haut-Brion gewohnt ist, mehlige Zunge, fleischig, umfassende Adstringenz, im Finale genial aromatisiert. Wird wohl nie eine spassige Fruchtphase ausweisen, aber als mittelgewichtiger, tiefschürfender Pessac in 15 Jahren sich einen Namen machen. Der beste Wein der Appellation - und sicher auch der Teuerste.
96 Robert Parker
This is profound! 2008 Haut-Brion: The extraordinary 2008 Haut-Brion is a candidate for -wine of the vintage.- Composed of 50% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot and 9% Cabernet Franc, it reveals more evolution and complexity in its large-scaled perfume. The dense purple color is followed by a sweet nose of creosote, asphalt, blueberries, black currants and jammy raspberries, sweet tannins, a savory, fleshy mouthfeel and a stunning finish. This incredibly pure, noble wine was produced from one of the estate-s smallest crops (only 7,000 cases produced versus the usual 12,000 cases). It should drink well for three decades or more.
92 Wine Spectator
This has racy acidity well-buried in the core of damson plum, cherry pit and red currant notes, all backed by fine-grained tannins and subtle sanguine and iron shadings. Tar and lilac hints chime in on the finish, where the appellation's typical tarry note shows some atypical polish. Impressive. Drink now through 2020. 7,000 cases made. –JM .