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Harlequin 2008 150cl

IGT | Venetien | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
The 2008 Harlequin is a difficult wine to pin down. The blend consists of 15 grapes, both white and red: Garganega, Trebbiano Toscano, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Caberent Franc, Merlot, Syrah, Teroldego, Croatina, Oseleta, Sangiovese and Marzemino. The only thing missing is the kitchen sink. It ages in new barrique for 48 months and is packaged in a very heavy glass bottle. This is not a wine that will appeal to everyone. Its darkness and thick extraction are way over the top. But if you have a palate for the big (similar to Dal Forno), you will enjoy the super smooth texture and decadent fruit layers. There is a noticeable touch of sweetness on the close.<br/><br/>Celestino Gaspari is the proverbial square peg that does not fit into a round hole. His wines are radically different from basically all the other wines to be found in Valpolicella. With highly individualistic brands like Romano Dal Forno, Tedeschi and Quintarelli as neighbors, this is no easy feat. Nonetheless, Celestino and his winery partners have carved a highly expressive stylistic niche that relies on thick extract, long barrique aging and high alcohol. Zymè enjoys a steady cult following and for good reason.
93 Wine Spectator
A ripe, rich style, yet well-balanced and juicy throughout, with hints of treacle and smoke underscoring sun-dried cherry, date and dried strawberry fruit, and a thread of ground spice and graphite unraveling on the silky palate through the chewy, lasting finish. Corvina, Corvinone, Rondinella and others. Drink now through 2028. 4 cases imported. –AN <br/>
Hersteller
Zýmē
Zýmē ist für Valpolicella so unverzichtbar wie Hefe für die Vinifikation. Das Wort ist altgriechisch für “Hefe”, es steht aber für weit mehr als den Namen dieser Kellerei – es ist ein Symbol für die Naturliebe von Celestino Gaspari. Gaspari, der den Betrieb erst 2003 gründete, wuchs in der Weinbranche auf und arbeitete viele Jahre als beratender Önologe. Dieser begnadete Winzer mit seiner avantgardistischen Philosophie ist zu einem der bemerkenswertesten und markantesten Erzeuger in der Region geworden. Das Gut Zýmē liegt im Herzen des Gebiets Valpolicella Classica in einem uralten Sandsteinbruch. Die Weine, die hier entstehen, werden wegen ihrer nahtlosen Synthese der fünf Elemente der Weinerzeugung gerühmt – Erde, Sonne, Wasser, Rebe und Mensch. Jede Flasche ist eine Ikone der Synergie zwischen Natur und Geschichte.