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Amarone della Valpolicella Classico Riserva La Mattonara 2009 300cl

DOCG | Amarone della Valpolicella | Venetien | Italien
CHF 1’189.10

Alle Jahrgänge

2009
Rezensionen & Bewertungen
97 James Suckling
Very full and structured, but very juicy and fresh as a daisy. You wouldn’t believe this was in it’s 14th year, which is proof of the durability of Amarone, but more so of the excellence of this wine. A compact bead of currant and date runs untarnished through the wine, supported by abundant tannins that are well sunk in. The finish is very long. Enjoy now or cellar for many a year.
96 Vinous
For all of its intensity and depth, the 2009 Amarone della Valpolicella Classico Riserva La Mattonara is remarkably fresh. It mixes medicinal cherry and crushed blackberry with sweet balsam herbs and hints of cocoa. This is opulence personified, impossibly rich and velvety, mixing both savory and sweet while saturating the senses with wild berry preserves contrasted by sour citrus. A wall of tannin grips the palate through the finale; yet throughout, this remains fresh, leaving lavender and clove to linger. The 2009 is a caged beast, as well as a total beauty.
96 Vinous
For all of its intensity and depth, the 2009 Amarone della Valpolicella Classico Riserva La Mattonara is remarkably fresh. It mixes medicinal cherry and crushed blackberry with sweet balsam herbs and hints of cocoa. This is opulence personified, impossibly rich and velvety, mixing both savory and sweet while saturating the senses with wild berry preserves contrasted by sour citrus. A wall of tannin grips the palate through the finale; yet throughout, this remains fresh, leaving lavender and clove to linger. The 2009 is a caged beast, as well as a total beauty.
Hersteller
Zýmē
Zýmē ist für Valpolicella so unverzichtbar wie Hefe für die Vinifikation. Das Wort ist altgriechisch für “Hefe”, es steht aber für weit mehr als den Namen dieser Kellerei – es ist ein Symbol für die Naturliebe von Celestino Gaspari. Gaspari, der den Betrieb erst 2003 gründete, wuchs in der Weinbranche auf und arbeitete viele Jahre als beratender Önologe. Dieser begnadete Winzer mit seiner avantgardistischen Philosophie ist zu einem der bemerkenswertesten und markantesten Erzeuger in der Region geworden. Das Gut Zýmē liegt im Herzen des Gebiets Valpolicella Classica in einem uralten Sandsteinbruch. Die Weine, die hier entstehen, werden wegen ihrer nahtlosen Synthese der fünf Elemente der Weinerzeugung gerühmt – Erde, Sonne, Wasser, Rebe und Mensch. Jede Flasche ist eine Ikone der Synergie zwischen Natur und Geschichte.