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Don PX Selección DB 1968 75cl

DO | Andalusien | Spanien
CHF 151.35
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
Going up the ladder of age, concentration, complexity (and price), the 1968 Don PX Selección aged in American oak butts for some 47 years before bottling, and was never blended with any other vintage. The wine has 340 grams of unfermented sugar and higher acidity given its age, as evaporation in barrel concentrates everything. This is somehow less dense and more pungent than the other old sweet wines, with more spices, lots of cinnamon and cocoa powder. It's more fluid, somehow lighter, and with some notes reminiscent of oloroso and even amontillado. There were 6,900 liters of this wine, which was bottled in various formats, including magnums, three and six liter bottles. The price is for a regular bottle.  I visited Toro Albalá in their winery in Aguilar de la Frontera in Córdoba. They are famous by the extremely old, complex, sweet and concentrated Pedro Ximénez. I tasted a whole range of wines that are available in 2016, including an incredible 1931. The winery is full of old artifacts, roman stones and God knows what; they have a museum with an incredible collection of old wine books containing some 3,000 volumes. I also tasted a very old Amontillado they might bottle in limited quantities and a PX from around 1950 that showed a similar character to the famous 1946.
Hersteller
Toro Albalá
Im Jahr 1844 gründete Antonio Sanchez Prieto die Bodegas Toro Albalá in dem kleinen Ort Aguilar de la Frontera. José Ma Toro Albalá ließ 1922 das ehemalige Elektrizitätswerk von Aguilar renovieren und richtete darin seine Kellerei ein, wo sie sich noch heute befindet. Die Region Montilla-Moriles ist bekannt für ihren fantastischen Sherry, für den die Trauben in der Sonne zu Rosinen trocknen müssen, bevor sie gepresst und fermentiert werden. Aufgrund der unglaublichen Konzentration des Saftes sind die Weine betont süß, aber auch herrlich frisch. Don P.X. ist der Name des berühmten Sherrys aus diesem Hause, und er steckt voll reicher und tiefer Aromen von Rosinen, Feigen und Datteln. Perfekt dazu passt so ziemlich alles von Blauschimmelkäse bis Vanille-Eiscreme – etwas, was man zweifellos probiert haben sollte. Neben den wunderbaren Weinen findet sich im Verkostungsraum auch eine umfangreiche Weinbibliothek mit über 100.000 Büchern.