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Baffonero 2018 150cl

DOC | Maremma Toscana | Toskana | Italien
CHF 378.35
Rezensionen & Bewertungen
97 Vinous
The 2018 Baffonero is a worthy follow up to the 2017. Whereas so many 2018s lean towards the more gracious end of the spectrum, Baffonero packs quite a punch, albeit in the slightly more restrained style of the year. Inky, exotically ripe dark fruit, bittersweet chocolate, spice, new leather and lavender all build as this exuberant, Maremma red shows off its undeniable allure. Baffonero, 100% Merlot, emerges from a 3.5 hectares planted in 1999, which have recently been supplanted by another hectare or so of vineyards. In 2018, a cool growing season without excessive heat, rare in this part of Tuscany, resulted in a long growing cycle. There was some rain early on, especially during flowering, but that, along with moderate temperatures, helped the vines from going into heat stress, which is always the risk on the Tuscan coast. Harvest for the Merlot was about ten days later than normal. The 2018 was vinified in cement, followed by malolactic fermentation in barrel. Aging was 18-20 months in French oak, about 80% new.
93 Wine Spectator
This red exhibits a savory side as much as dark cherry and plum fruit, revealing wild herb, tobacco and iron flavors. There are also sweet spice accents before this gives way to a tannic grip on the finish. Merlot. Best from 2023 through 2033. 400 cases made, 100 cases imported.
Hersteller
Rocca di Frassinello
Das Weinprojekt Rocca di Frassinello ist das erste und bislang einzige Joint Venture zwischen einem italienischen und einem französischen Erzeuger. Die Hauptakteure, das charakteristische Castellare di Castellina in Chianti und der Superstar unter den Weinhäusern, Domaines Barons de Rothschild vom gefeierten Bordeaux-Château Lafite-Rothschild, haben dieses Weingut in der Maremma erst vor relativ kurzer Zeit gegründet, mit ersten Jahrgängen in den frühen 2000er-Jahren. Das 500 Hektar große Anwesen ist auf 80 Hektar bestockt. Dank der Kombination der Weinbau-Expertise beider Häuser – dem Einsatz der typischen Toskaner-Traube Sangioveto bei Castellare di Castellina einerseits und dem der geläufigen französischen Sorten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot und Shiraz bei den Domaines Baron de Rothschild andererseits – produziert Rocca die Frassinello mehrere hochkalibrige Weine in Konkurrenz zu den besten Italienern und Franzosen. Der Spitzenwein Rocca di Frassinello ist sogar zu einem der Hauptwettbewerber von Masseto, dem berühmtesten Wein Italiens, geworden. Dieses Maremma-Weingut in der Gemeinde Gavorrano genießt als wahr gewordene Erweiterung der italienischen wie der französischen Weinkunst einen geradezu ikonischen Status.