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Porto 20 Yrs Old Tawny NV 600cl

DOC | Porto | Douro | Portugal
CHF 670.20

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NV
Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
The NV 20 Year Old Tawny Port was bottled in 2016 with a bar-top cork and 132 grams per liter of residual sugar. Gloriously fresh and completely alive, this adds an extra layer of depth and concentration of flavor to the 10 Year Old, of course, but that's not the main attraction here. This has all of Noval's typical grace and elegance while the complexity level is nicely above average. Then, its bright demeanor makes its fruit lifted and drives the medley of flavors home. It persists nicely, becoming something to contemplate as well as enjoy. This is a bit on the pricey side for a 20, at least judging from the list price, but it was also one of my favorites here. I don't want to be a broken record, but remember that aged tawnies should be drunk a bit cool. This was brilliant around 58-60 degrees Fahrenheit, boring around 72.<br/>The last time I saw Noval's age-indicated tawnies, I was very impressed. Nothing has changed my mind. These are among my favorites—concentrated, classic and focused. The longer they sit in barrel, the longer they can be held, but wines with bar-top corks are not meant to be held, so dive in. They certainly don't need to be aged. Remember also: no aged tawny should be drunk anywhere near room temperature. Take it out of the fridge and let it warm in the glass. Try it at different places. See what you like best. Most would suggest that 58-62 degrees Fahrenheit will be the sweet spot, depending on the wine and your taste. Finally, the others are pretty fine, too. For a young Colheita, that 2003 has a lot of pop and concentration.
Hersteller
Quinta Do Noval
Von Quinta do Noval stammt der berühmteste aller Vintage Ports: der Naçional. Die Wurzeln dieser Gutskellerei reichen bis ins 17. Jahrhundert, und was die Reblausplage im späten 19. Jahrhundert betrifft, so gelang es diesem Haus erstaunlicherweise, die portugiesischen Rebstöcke zu behalten, anstatt sie auf amerikanische zu pfropfen, daher der einzigartige “Naçional”-Wein. Heute, unter Leitung von Christian Seely von der Versicherungsgesellschaft AXA – Millésimes, ist Quinta do Noval ebenso erfolgreich wie die in demselben Besitz befindlichen Bordelaiser Châteaux, etwa Pichon-Longueville. Ideal gelegen im Herzen des Douro-Tals, ist Quinta do Noval der einzige historische Portweinproduzent, der denselben Namen wie sein Weinberg trägt. Die steilen Hänge sind mit den edlen Rebsorten der Region bestockt, die hier prächtig gedeihen und hochklassige Früchte hervorbringen. Unter dem brillanten technischen Leiter António Agrellos präsentiert sich der Naçional als ein expansiver Portwein, dessen Kraft und Tiefe von den erdigen, würzigen, dunkel-fleischigen portugiesischen Charakteristika umwoben ist, die nach zwanzig oder mehr Jahren Reifezeit verlangen.