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Montevetrano 2006 75cl

IGT | Colli di Salerno | Italien
CHF 59.45
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
Proprietor Silvia Imparato has another gem on her hands with the 2006 Montevetrano. In this vintage the wine reveals terrific density and richness, but only shades of the complexity that will eventually develop in bottle. Still, nuances of smoke, grilled herbs, toasted oak and menthol occasionally come forward in the glass to round out the fruit. The 2006 is a relatively soft Montevetrano, but it needs at least a few more years of bottle age before offering its finest drinking. I am increasingly convinced that Montevetrano is released far too early; something that becomes quite obvious when tasting through Campania's other elite bottlings. Montevetrano is 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 10% Aglianico. Anticipated maturity: 2011-2021.
94 Robert Parker
Proprietor Silvia Imparato has another gem on her hands with the 2006 Montevetrano. In this vintage the wine reveals terrific density and richness, but only shades of the complexity that will eventually develop in bottle. Still, nuances of smoke, grilled herbs, toasted oak and menthol occasionally come forward in the glass to round out the fruit. The 2006 is a relatively soft Montevetrano, but it needs at least a few more years of bottle age before offering its finest drinking. I am increasingly convinced that Montevetrano is released far too early; something that becomes quite obvious when tasting through Campania's other elite bottlings. Montevetrano is 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 10% Aglianico. Anticipated maturity: 2011-2021.
Hersteller
Montevetrano di Silvia Imparato
1995 explodierte der kampanische Superstar-Wein Montevetrano in der Weinszene und erreichte fast über Nacht Kultstatus. Die italienische Fotografin Silvia Imparato besaß zunächst nur 4 Hektar Rebfläche südlich von Neapel und erzeugte 1991 recht wenig Wein. Durch die Ergebnisse ermutigt, stellte sie Winzer Ricardo Cotarella ein der beim 1992`er Jahrgang helfen sollte. Im Jahr 1995 schickte sie die Jahrgänge 1991 bis 1993 an Robert Parker, welcher eine hohe Punktzahl vergab und ihn bekanntermaßen als den „Sassacaia des Südens“ bezeichnete. Damit wurde der Wein über Nacht begehrt. Der Weinberg befindet sich auf einem Südhang mit kiesigen Böden. Während der erste Jahrgang 70 % Cabernet und 30 % Aglianico beinhaltete, ist die Mischung jetzt typischerweise 60 % Cabernet, 30 % Merlot und 10 % Aglianico geworden. Zunächst wurden nur 1.000 Flaschen hergestellt. Jetzt beträgt die Produktion mehr als 30.000 Flaschen. Die Weingärten wurden von 4 auf 6 Hektar erhöht und sollen in naher Zukunft auf bis zu 11 Hektar erweitert werden. Die Expansion wird erst beendet wenn die Produktion 50.000 Flaschen erreicht hat.