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Richebourg 2013 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Burgund | Frankreich
CHF 2’043.10
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
The 2013 Richebourg Grand Cru has a very expressive bouquet, perhaps more so than the Cros Parantoux at this primordial stage: a mixture of red and black fruit, bay and Earl Grey, later accompanied by rose-petal aromas. The palate is medium-bodied with fleshy ripe red berry fruit intermingling with mint and sage, gradually building to a suave, minerally finish. This is an excellent Richebourg for the vintage, although I would be hedging my bets on the Cros Parantoux this year.<br/>Jean-Nicolas was away in Korea when I visited his domaine, a sign of how the popularity of Burgundy is now global (I did not inquire whether it was North or South.) So his assistant winemaker kindly escorted me through their portfolio (négoçiant and domaine) and the same leitmotifs of the 2013s were discussed: the high levels of malic acid and the need to chaptalize. The harvest here commenced on October 2 and finished around ten days later. Unlike others such as Cécile Tremblay, they did not eschew pigeage completely, and conducted around four or five to extract color and tannins. As usual, the malolactics were very late and in fact, one or two of them were still continuing, which explains a couple of omissions in my notes. Apparently, they showed plenty of reduction since the wines was unable to be racked and therefore work in the cellar during the second winter is important. This address consistently produces excellent wines, though I found the 2013s a little more difficult to get a handle on vis-à-vis other growers. Of the two “jewels," I just have a preference for their Cros Parantoux over their Richebourg, the former displaying exceptional delineation, razor-sharp tannins and an unfathomable depth that riveted you to the spot, whereas the latter was broad-shouldered, regal but less opaque. Elsewhere, the wines felt just a little disjointed at this early stage and need to knit together their constituent parts by the time of bottling next year<br/>
Hersteller
Domaine Méo-Camuzet
Die Domaine Méo-Camuzet, eins der herausragenden Anwesen von Vosne-Romanée, wurde zu Beginn des 20. Jahrhunderts von Étienne Camuzet gegründet, Mitglied des französischen Parlaments für die Côte d’Or von 1902 bis 1932. Er wählte und kaufte Weinberge, an denen er ein besonderes Interesse hatte, wie auch das überragende Château de Clos de Vougeot (er war sein letzter Einzelbesitzer, eher er es der Confrérie des Chevaliers du Tastevin stiftete). Sein Besitz ging auf seine Tochter Maria Noirot über, und schließlich 1959 auf Jean Méo, einen entfernteren Verwandten. Wie viele Domaines zu jener Zeit wurden die Weinberge von Pächtern (métayeurs) bestellt und der Wein als Massenware an Négociants verkauft. Die Domaine füllte erst 1985 ihren eigenen Wein ab, und als 1989 Jeans Sohn, Jean-Nicolas, die Leitung übernahm, hatte sie sich vollständig gewandelt. Der Name Henri Jayer, eine der großen Persönlichkeiten Burgunds, wird auf ewig mit Méo-Camuzet verbunden sein. Er war Langzeitpächter des Anwesens, bis er sich 1988 erstmals zur Ruhe setzte. Danach war er noch viele Jahre lang als Berater für die Domaine tätig. Diese hat ein beachtliches Sortiment an Weinen aus 25 verschiedenen Appellationen vorzuweisen, darunter sowohl die eigenen Domaine-Weine als auch eine Négociant-Marke namens Méo-Camuzet Frères & Soeurs.