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D'Aiguilhe 2003 75cl

AOC | Côtes de Castillon | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
91 Wine Spectator
Aromas of blackberry, spices, chocolate and meat follow through to a full-bodied palate, with lots of juicy fruit. Luscious finish. Gorgeous. This has a new winery, but the clay soil of the vineyards really helped. Best after 2009. 7,000 cases made. ?JS
91 Wine Spectator
Aromas of blackberry, spices, chocolate and meat follow through to a full-bodied palate, with lots of juicy fruit. Luscious finish. Gorgeous. This has a new winery, but the clay soil of the vineyards really helped. Best after 2009. 7,000 cases made. ?JS
90 Robert Parker
This large (120+ acres) vineyard planted on limestone and clay soils is composed of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc. Bottled unfined and unfiltered, the 2003 was produced from yields of 28 hectoliters per hectare. It exhibits a dense purple color as well as a big, sweet nose of scorched earth, blackberries, underbrush, cherries, and smoke. Layered, opulent, powerful, and rich, with its tannin character well-hidden by abundant fruit, it should drink well for 10-12 years. It is another example of this backwater appellation producing a wine that transcends its pedigree.
90 Robert Parker
This large (120+ acres) vineyard planted on limestone and clay soils is composed of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc. Bottled unfined and unfiltered, the 2003 was produced from yields of 28 hectoliters per hectare. It exhibits a dense purple color as well as a big, sweet nose of scorched earth, blackberries, underbrush, cherries, and smoke. Layered, opulent, powerful, and rich, with its tannin character well-hidden by abundant fruit, it should drink well for 10-12 years. It is another example of this backwater appellation producing a wine that transcends its pedigree.
Hersteller
Château d'Aiguilhe
Dies ist nur eines von mehreren erstklassigen Weingütern Stephan von Neippergs, und seine lange Geschichte reicht bis ins 12. Jahrhundert zurück, als es einem Feudalherrn als maison forte und den Rittern vom Templerorden als Komturei diente (nach mündlichen Überlieferungen soll sich noch früher eine gallisch-römische Villa an dieser Stelle befunden haben). Der Name des Château leitet sich von dem Wort l’aiguille für “Nadel” ab, denn es steht auf einem Fels, der sich schroff aus dem Boden erhebt. In seiner langen, bewegten Vergangenheit war es in vielen Kriegsjahren immer wieder zwischen der Zugehörigkeit zur englischen oder französischen Seite hin- und hergerissen. Als es in der Region wieder ruhiger wurde, erschloss sich das Château Exportmärkte für seine Weine, insbesondere in Nordeuropa. Das ursprüngliche Bauwerk fiel im 20. Jahrhundert einem Brand zu Opfer, doch verschiedene Nebengebäude bilden noch immer einen malerischen Blickfang in den Weinbergen. Stephan von Neipperg kaufte das Gut im Dezember 1998, und obwohl die Weinberge in den Côtes de Castillon liegen, widmet er sich ihnen mit derselben Hingabe wie Canon La Gaffelière oder La Mondotte.