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Cantenac Brown 2009 300cl

3eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
93 James Suckling
Wonderful aromas of crushed raspberries, flowers, and hints of vanilla bean. Full body, with silky tannins and a juicy finish. Fresh and minerally. Best in 2018.
92 Wine Spectator
This is perfumy and very pure, with lovely lilac and blackberry aromas followed by plum, cassis and black cherry fruit. The supple finish is caressed with toast that leaves a lingering, perfumy feel. Best from 2013 through 2023. 8,915 cases made. –JM
92 Wine Spectator
This is perfumy and very pure, with lovely lilac and blackberry aromas followed by plum, cassis and black cherry fruit. The supple finish is caressed with toast that leaves a lingering, perfumy feel. Best from 2013 through 2023. 8,915 cases made. –JM
17 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Das Bouquet wirkt einerseits etwas reserviert und kühl und da sind dann auch trotzdem noch süssliche Noten von leicht überreifem Traubengut drin. Im Gaumen stoffig, mit guter Fülle über dem Extrakt, auch hier ein Tanz zwischen floral und fruchtig, zeigt im Innern noch ein paar Kanten, aber das entspricht ja auch dem Typus von diesem Weingut. Kann noch zulegen. warten (2018 - 2036)
17 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Das Bouquet wirkt einerseits etwas reserviert und kühl und da sind dann auch trotzdem noch süssliche Noten von leicht überreifem Traubengut drin. Im Gaumen stoffig, mit guter Fülle über dem Extrakt, auch hier ein Tanz zwischen floral und fruchtig, zeigt im Innern noch ein paar Kanten, aber das entspricht ja auch dem Typus von diesem Weingut. Kann noch zulegen. warten (2018 - 2036)
90 Robert Parker
Tasted twice in Bordeaux, I must say that whatever was shown to me in cask certainly did not appear to be performing as well from bottle. It could be just that the wine has closed down, but I had thought this was an extraordinary wine and one of the big time sleepers of the vintage. The tannins have taken hold, and although the wine is still outstanding, any hopes of achieving a mid-90 point score, as I had hoped, seem highly questionable. Dense ruby/purple with notes of graphite, blackberries and forest floor, the wine is full-bodied, powerful, excruciatingly tannic and closed, and that may be why it’s not showing as well as I predicted. Certainly, this was the biggest discrepancy between barrel and bottle that I saw in the vintage, but the wine is still outstanding, just not profound. It will be interesting to revisit this wine in a number of years. Forget it for 7-8 years and drink it over the following 30.
90 Robert Parker
Tasted twice in Bordeaux, I must say that whatever was shown to me in cask certainly did not appear to be performing as well from bottle. It could be just that the wine has closed down, but I had thought this was an extraordinary wine and one of the big time sleepers of the vintage. The tannins have taken hold, and although the wine is still outstanding, any hopes of achieving a mid-90 point score, as I had hoped, seem highly questionable. Dense ruby/purple with notes of graphite, blackberries and forest floor, the wine is full-bodied, powerful, excruciatingly tannic and closed, and that may be why it’s not showing as well as I predicted. Certainly, this was the biggest discrepancy between barrel and bottle that I saw in the vintage, but the wine is still outstanding, just not profound. It will be interesting to revisit this wine in a number of years. Forget it for 7-8 years and drink it over the following 30.
Hersteller
Château Cantenac-Brown
John Lewis Brown, ein Tierzeichner aus Schottland, erwarb diesen Weinberg zu Beginn des 19. Jahrhunderts und gab den Bau eines Châteaus im Tudor-Stil in Auftrag. Als Bonvivant erwarb er sich bald einen Ruf als glänzender Gastgeber rauschender Feste, die auf seinem Château stattfanden. 1843 verkaufte er den Besitz an einen Bankier namens Gromard, der auch 1855 Eigentümer war, als Cantenac Brown als 3ème Cru in die berühmte Klassifikation von Médoc-Weinen aufgenommen wurde. 150 Jahre später, hat die Familie Simon Habibi dem Anwesen neues Leben eingehaucht, entschlossen, es auf allerhöchstes Niveau zu führen. Dementsprechend wurden die Weinbaumethoden umgestellt, die Arbeit im Weinberg dem Respekt vor der Natur unterworfen und die Erträge zurückgefahren. Die Rückkehr zu naturnahen Praktiken beinhaltet auch das Verfahren des Pflügens, um die physikalischen, chemischen und biologischen Eigenschaften des Weinbergs zu verbessern.