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Suduiraut 2019 150cl

1er Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
97 Vinous
The 2019 Suduiraut is consistent with my note from barrel, delivering quince, wild honey, wild peach and pineapple on a nose that is beautifully defined and so disarmingly pure that you can barely extract your snout from the glass. The palate is perfectly balanced with superb viscosity, quite intense yet poised, and maybe even more tensile than when I tasted it last year. Outstanding.
97 Vinous
The 2019 Suduiraut is consistent with my note from barrel, delivering quince, wild honey, wild peach and pineapple on a nose that is beautifully defined and so disarmingly pure that you can barely extract your snout from the glass. The palate is perfectly balanced with superb viscosity, quite intense yet poised, and maybe even more tensile than when I tasted it last year. Outstanding.
95 Robert Parker
The 2019 Suduiraut stands out as one of the most comprehensive and impeccably crafted wines from the Sauternes region in this solar vintage. Offering up a complex, spicy bouquet of curry leaf, cardamon, white pepper, ripe orchard fruits and menthol mingled with touches of vanilla pod and pineapple, followed by a medium to full-bodied, round and gourmand palate, it’s also concentrated and rich with a perfumed, fleshy core of fruit that segues into a long, mineral and ethereal finish. This blend of 94% Sémillon and 6% Sauvignon Blanc, harvested between September 17 and October 30, in three tries, was matured for 20 months in oak barrels and contains 130 grams per liter of residual sugar. It's worth noting that, in this vintage, the arrival of botrytis following 60 millimeters of late-harvest rainfall severely impacted the remaining crop, yielding a mere seven hectoliters per hectare. Despite these challenges, the estate has achieved a remarkable feat, demonstrating exceptional skill and resilience and underscoring the force of its terroir.
95 James Suckling
Dried pineapple, apricot, fig and acacia honey on the nose. Some stem ginger and lemon pie, too. Sweet and luscious with dried fruit that’s layered with toast and spice. Fantastic concentration and length. Drink or hold.
93 Wine Spectator
Clean, ripe, pure and long, showing seamless white peach, quince, ginger, almond cream and green fig flavors that glide through, ending with style, a touch of panache and a bitter almond note that echoes. A step ahead of the field in this vintage. Sémillon and Sauvignon Blanc. Drink now through 2035. —J.M.
93 Wine Spectator
Clean, ripe, pure and long, showing seamless white peach, quince, ginger, almond cream and green fig flavors that glide through, ending with style, a touch of panache and a bitter almond note that echoes. A step ahead of the field in this vintage. Sémillon and Sauvignon Blanc. Drink now through 2035. —J.M.
Hersteller
Château Suduiraut
Château Suduiraut ist ein bedeutendes Weingut in der Gemeinde Preignac in Sauternes, nach seinen Nachbarn d’Yquem und Climens, und auf einer Linie mit Rieussec und De Fargues. Erbaut wurde es von der Familie Suduiraut im 17. Jahrhundert, und seit 1992 ist das Premier Grand Cru Classé im Besitz von AXA, Eigentümerin von Château Pichon-Longueville in Pauillac und von Château Petit-Village in Pomerol. Mit diesem Eigenümerwechsel gingen mehrere Verbesserungen bei den Weinbau- und Vinifikationsverfahren einher. Die 91 Hektar Rebfläche ziehen sich über die hervorragenden Terroirs des linken Ufers mit seinen sonnendurchfluteten und gut gedränten Böden, so dass die Dichotomie zwischen Opulenz und Mineralität der Weine zum Markenzeichen von Suduiraut geworden ist. Das engagierte Team liest die Trauben mit größter Sorgfalt, mit einem späteren Lesegang, wenn die Edelfäule ihren Höhepunkt erreicht. Die Weine sind füllig und reichhaltig und werden 18 bis 24 Monate im Barrique ausgebaut, was ihnen zusätzliche Tiefe und Konzentration verleiht. Der Grand Vin Suduiraut ist von überragender Qualität.