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Châteauneuf du Pape Blanc 2009 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | Frankreich
CHF 854.00
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
The 2009 Rayas Chateauneuf du Pape Blanc (a blend of equal parts Clairette and Grenache Blanc aged in tank) is remarkable. A stunning perfume of nectarines, white peaches and honeysuckle is followed by a full-bodied, thick, juicy, viscous wine with good acidity and freshness. This concentrated, profound, amazing white may possibly last 20-30 years. <br/><br/>One of the world's most mysterious estates is Chateau Rayas. This small 30-acre estate is owned by the Reynaud family, which dates back to the late 19th century,. The estate has always had an image of secrecy and seclusion. Following the death of Jacques Reynaud in 1997, his nephew, Emmanuel took over, and he continues to produce wines that go from strength to strength. A cool climate property in a hot zone, Rayas is tucked away in a forest with its vineyards basically one parcel of sandy soil. Emmanuel Reynaud, who is also the proprietor of the outstanding Vacqueyras estate called Domaine des Tours, has the same eccentric idiosyncracies as his uncle. It is not as difficult to get an appointment to visit Rayas as many people think, and I highly recommend it as it is always a fascinating place to visit. After 25 years, I never cease to be amazed by what emerges from these decrepit, old, haphazard cellars that look like a biohazard room in a video game. They don't win the top prize for the dirtiest cellars in Chateauneuf du Pape (that goes to Henri Bonneau), but Rayas is a close second. Modern-day oenology graduates would be horrified by -working conditions,- but the magic elixirs to emerge from these ancient barrels, demi-muids and foudres are wondrous. On this trip, I tasted through the component parts of the 2010s, another top vintage for Rayas. Production was tiny, and the harvest was extremely late. In fact, Emmanuel Reynaud told me that 2011 would be at least ten days in advance of 2010. The 2009s, which have all been bottled, have turned out to be spectacular, and I tend to think the 2009 Rayas could turn out to be the greatest wine made by Emmanuel, even eclipsing the 2007.<br/>
Hersteller
Château Rayas
Die Rhône-Legende Château Rayas steht für die hochklassigste Produktion in Châteauneuf-du-Pape. Als einziger, herausragender Erzeuger im südlichen Rhônetal ist das Château mit seiner Entstehung in den 1880er-Jahren älter als seine ältesten Reben. Nach der Gründung durch Albert Reynaud war sein Sohn Louis einer der ersten in der Region, die ihren eigenen Wein abfüllten und verkauften. Seitdem ist das Anwesen in der Familie verblieben und wird heute in der vierten und fünften Generation von Vater Emmanuel und Sohn Louis Damien geführt. Der Familie Reynaud gehören außerdem Château des Tours und Château Fonsalette. Der Besitz umfasst 23 Hektar Land, davon 12 Hektar Weinberge in Châteauneuf-du-Pape, von denen zehn der Rotweinproduktion und der Rest weißen Sorten gewidmet sind. Terroir und Klima sind eher ungewöhnlich für die Region, mit sehr feinen, sandigen Böden und einem kühleren Mikroklima als das der benachbarten Weinberge, deren verstreute Felsblöcke die Sonnenwärme speichern. Die Kombination aus hervorragendem Terroir und jahrzehntelangem Sachverstand, der von Generation zu Generation weitergetragen wurde, ist das Geheimnis hinter diesen legendären Weinen. Die Kollektion von Château Rayas, die von Jahrgang zu Jahrgang immer noch besser wird, ist eine der sammelwürdigsten im Markt. Der Hauptwein ist ein traditioneller Châteauneuf-du-Pape aus 100% Grenache, voll reifer und opulenter Frucht, und mit einer begrenzten Produktion von rund 1.100 Kisten pro Jahr. Der Zweitwein Pignan wird zu fast 100% aus alten Grenache-Reben und in extrem limitierten Mengen von 650 Kisten pro Jahrgang produziert. Außerdem gibt es einen Weißwein aus gleichen Anteilen Grenache Blanc und Clairette.