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Vigna d'Alceo 2016 75cl

IGT | Toskana | Italien
CHF 135.15
Rezensionen & Bewertungen
97 Vinous
The 2016 D'Alceo combines unctuous intensity with pure, raw power. It won't be ready to drink until age ten, at least, but there is plenty to look forward to. With a few hours of air, the fruit and breadth both start to emerge. Inky blueberry, lavender, cloves, leather and licorice are some of the many nuances that build over time.
97 Wine Spectator
This elegant red features cherry and black currant flavors interwoven with its silky texture. Tobacco and spice accents add complexity as this unfurls to a lingering aftertaste of fruit, mineral and savory elements. Firmly built and still young. Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. Drink now through 2035. 925 cases made, 150 cases imported.
96 Robert Parker
The Castello dei Rampolla 2016 d'Alceo is an extra dark and brooding expression of mostly Cabernet Sauvignon with Petit Verdot in a supporting role. The wine sits firmly on the palate, imparting weight, staying power and extra heat. In fact, some sort of bistecca alla Fiorentina or otherwise succulent grilled meat pairing is what comes immediately to mind. The immense power of the wine rumbles and trembles in the glass, figuratively speaking, revealing dried blackberry, prune and black cherry confit. This 2016 vintage shows impressive clarity and focus both on the nose and in the mouth.
Hersteller
Castello dei Rampolla
Das Castello dei Rampolla nimmt einen Spitzenrang unter den führenden toskanischen Weingütern ein. Es verzeichnet seit über fünfzig Jahren ein kontinuierliches Wachstum nicht zuletzt deshalb, weil es bei der Produktion seiner zwei hochbegehrten Weine den Rhythmus seiner natülichen Umwelt wahrt. Es ist ideal gelegen im Herzen der Region Chianti, im Conca d’Oro, dem “Goldenen Becken”, von Panzano, in dem auch die berühmten Weingüter Fontodi und La Massa ihren Sitz haben. Obwohl das Anwesen seit 1739 im Besitz der Familie di Napoli ist, pflanzte diese erst in den späten 1960er-Jahren Weinberge an dieser Stelle. Nachdem Alceo di Napoli das Gut übernommen hatte, debütierte er 1980 mit seinem ersten im Bordeaux-Stil kreierten Cabernet Sauvignon unter dem Namen Sanmarco. In den 1990er-Jahren führten seine Kinder Luca und Maurizia biodynamische Bewirtschaftungsmethoden ein. Heute produziert dieses jahrhundertealte Gut von Kritikern wie Kennern weltweit hochgeschätzte Weine, darunter einige der großartigsten Toskaner im Markt.