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Il Blu 2016 75cl

IGT | Toskana | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
This blend of 70% Merlot, 25% Sangiovese and a smaller percentage of Cabernet Sauvignon has one of the most impressive track records of a modern Tuscan blend that I can think of. The 2016 Il Blu is a beautifully balanced and precise blend that pits the freshness and authenticity of Sangiovese against the softness and fruitiness of the Merlot. Although the Sangiovese plays a supporting role in the blend, its influence and signature go far to creating the overall identity of this special wine. It's a very nice effort to celebrate with a grilled T-bone. Some 35,000 bottles were made.<br/>With the 2019 vintage, all of Brancaia's wines are certified organic. To celebrate their 20th anniversary as vintners in Maremma (this estate owns vineyards in both Coastal Tuscany and in Chianti Classico), Brancaia will be releasing 900 cases of a 2015 Ilatraia Special Edition (packaged in a wooden box).<br/>
Hersteller
Brancaia
Das Schweizer Ehepaar Brigitte und Bruno Widmer ist Eigentümer dieser 75 Hektar Weinberge von La Brancaia. Das Weingut ist dreigeteilt: so gibt es einen Brancaia von Castellini in Chianti, einen Poppi von Radda in Chianti, und einen weiteren Brancaia von Grosseto in der Maremma. Jedes Grundstück ist mit Sangiovese und den französischen Rebsorten Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Viognier und Marsanne bestockt. Die drei einzigartigen Parzellen haben vor allem eins gemeinsam: das engagierte Team, dessen Mitglieder alle darauf hinarbeiten, eine noch bessere Traubenqualität zu erzielen. Heute steht La Brancaia unter der Leitung der Tochter der Widmers, Barbara, und ihres Mannes Martin Kronenberg. Das Gut ist weiterhin im Aufwind, nicht zuletzt dank der Produktion vier Roter mit neuen Holztönen, sowie eines frischen Weißweins ohne Eiche.