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Solera Pedro Ximénez 1905 75cl

DO | Montilla-Moriles | Spanien
CHF 491.85

Alle Jahrgänge

1905
Rezensionen & Bewertungen
99 Von Robert Parker
The NV 1905 Pedro Ximénez Solera Fundacional Lot B 2016 is nothing short of spectacular. Black, opaque, dense and thick as (used) motor oil, it just tints the glass and sticks to its sides with brown chocolate-colored tears and a complex nose full of spices (clove, nutmeg), tobacco, balsamic aromas (old furniture, incense, wet ebony wood) and a core of bitter Belgian chocolate from the best chocolatiers you can think of (and I can think of Pierre Marcolini!). There is something reminiscent of the old traditional acetos from Módena, from that long aging in wood (it's around 80/90 years of average age) with a dense palate that is not that sweet after all, and even has a savory (cracked peppercorns), tasty component that makes it very complete - a dessert on its own. It has balance within its powerful and concentrated style, which is the key to greatness here. This is 11.5% alcohol, which greatly contributes to its harmony and balance. You would never guess the 525 grams of sugar it has; the acidity is also concentrated, reaching the 6.13 grams (measured in tartaric acid). This will keep forever, even when you crack the bottle open. 1,000 bottles were filled in January 2016.
Hersteller
Bodegas Perez Barquero
In den besten Gegenden der Sierra de Montilla und Moriles Alto gelegen, bringen die Bodegas Pérez Barquero eine große Bandbreite qualitätvoller Dessert- und Süßweine hervor. Die Weinberge dieses 1905 gegründeten andalusischen Anwesens liegen zwischen den Flüssen Guadalquivir, Guadajoz und Genil. Das Zusammenspiel der hier vorherrschenden geografischen und klimatischen Bedingungen bildet ein ideales Umfeld für den Anbau der Pedro Ximénez, der Hauptrebsorte von Pérez Barquero. Zwar werden auf den 100 Hektar des Anwesens auch andere aromatische rote wie weiße Sorten kultiviert, doch einen Namen hat es sich mit seinen Kreationen aus der Pedro Ximénez gemacht. So sind die äußerst seltenen Flaschen der Bodegas mit Amontillado, Oloroso und PX NV Soleras, die bis ins Jahr 1905 zurückreichen, von unübertroffener Qualität. Dementsprechend stellt Robert Parker fest, dass “Perez Barquero eines der besten und beständigsten Weingüter in ganz Andalusien ist, das für seine großartigen Weine wesentlich mehr Anerkennung verdient”.