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Terra di Lavoro 2010 75cl

IGT | Roccamonfina | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
I hope one day to have another chance to taste a vertical of Roccamonfina Terra di Lavoro because I have a strong feeling the 2010 will occupy a place among the very finest vintages produced on this tiny vineyard on the slopes of the Roccamonfina volcano. An exotic melange of tar, smoke, graphite, blackberry jam and savory herbs explode from the glass. The 2010 is intense and full-bodied, yet also incredibly elegant. A big, breathtaking wine, the 2010 continues to build all the way through to a deeply resonant, expressive finish. I would choose to leave this uttterly beguiling Campanian red alone for the better part of a decade, but readers are going to have a very hard time excercising that patience. This is a fabulous effort from proprietors Arturo and Dora Celentano, and their long-time winemaker Riccardo Cotarella. Anticipated maturity: 2020-2040. Galardi fans, of which I am one, will be delighted to learn that the estate plans to introduce a second wine beginning with the 2013 harvest, which is great news, considering the flagship Terra di Lavoro typically ages at a glacial pace.
93 Wine Spectator
A dark, beefy red, with layers of game, underbrush and wild herb to the dark blackberry, cassis and plum skin notes. Full yet fine tannins add grip, as the fruit and hints of mocha and ash highlight the finish. Best from 2014 through 2025. 5,500 cases made. - NW (December 31, 2012)
Hersteller
Azienda Agricola Galardi
Die Fattoria Galardi ist eine ehrgeizige “Vetternwirtschaft” unter Leitung von Maria Luisa Murena, Arturo und Dora Celentano und Francesco Catello, die tatsächlich alle Cousins bzw. Cousinen sind. Die vier eint die Entschlossenheit, nur Wein der höchsten Qualität herzustellen, auch wenn dies die Produktion nur einer einzigen Sorte bedeutet. An den Vulkanhängen Kampaniens erheben sich die Weinberge, eingebettet zwischen Kastanienhainen, etwa 400 Meter über Meereshöhe. Sie profitieren von den Meeresbrisen und dem vielen Sonnenschein, allerdings ist das Terroir nicht immer kooperativ. Ihr ikonischer Einzelwein Terra di Lavoro, auf Deutsch “mühseliges Land”, spielt auf die Herausforderungen an, die der Anbau unter diesen extremen Bedingungen und auf dem felsigen Boden mit sich bringt. Nichtsdestotrotz ist dies der erste Kultwein Kampaniens, der 1994 auf den Markt kam und seitdem Weinliebhaber immer wieder lockt und verzaubert. Der beratende Winzer Riccardo Cotarella hat bleibenden Einfluss auf sowohl die Kellerei Galardi wie auch die Region insgesamt ausgeübt, indem er den kampanischen Vinifikationsstil neu definierte.