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Punteggi dei critici
95 Wine Spectator
This has depth and complexity, featuring black cherry, plum, leather, spice and mineral flavors. The dense texture exudes refined tannins as this stays fresh through the long, saturated finish. Fruit, spice and tobacco elements linger. Sangiovese and Merlot. Best from 2020 through 2035. 2,500 cases made. –BS
93 Robert Parker
This is a delightful 50-50 blend of Sangiovese and Merlot with a bold and contemporary personality. The 2015 Siepi is a consistent product year in and year out. The wine faithfully delivers a New World interpretation with an all-Tuscan soul. You get Italy-centric aromas of Mediterranean herb and rosemary backed by plump black cherry, sweet tobacco, clove and cinnamon. The oak influences are evident vis-à-vis the wine's structure and power. The mouthfeel is layered and textured. It is ready to drink now, but the bottle could also be put aside for the next 10 years. The Siepi vineyard is located on a well-exposed plateau some 260 meters above sea level.
Produttore
Marchesi Mazzei Castello di Fonterutoli
Con una lunga storia dagli stretti legami con il mondo del vino, il nome della famiglia Mazzei può essere rintracciato nella zona di Carmignano all'inizio dell'XI secolo. Anche la loro tenuta toscana, Castello di Fonterutoli, ha un passato importante. Una volta la zona fungeva da punto di ristoro tra Firenze e Siena per tutto l'Impero Romano. Mantenendo la struttura originaria, il castello e la terra appartengono alla famiglia Mazzei dal 1435. Oggi, dopo quasi sei secoli, Marchesi Mazzei continua la ricerca dell'eccellenza, producendo alcuni dei vini italiani da collezione più ricercati. La proprietà vanta 650 ettari nel territorio del Chianti Classico, 117 dei quali sono impiantati a vite e comprendono i vigneti Fonterutoli, Siepi, Badiola, Belvedere e Caggio. Senza più usare il nome Castello di Fonterutoli come marchio, la famiglia attualmente identifica le sue produzioni di Chianti Classico e vini costieri con il nome Mazzei. La famiglia Mazzei cerca sempre di superare i propri limiti, espandendo gli orizzonti per raggiungere nuove altezze con approcci dinamici di viticoltura e vinificazione. Anno dopo anno, la tenuta crea vini di riferimento per la regione.