Close
Punteggi dei critici
97 Da Robert Parker
96 Da Wine Spectator
Conterno?s 2000 Barolo Riserva Monfortino explodes from the glass with a luxurious, expansive personality that leaves me speachless. Endowed with generous ripe fruit, it is a seamless, seductive Monfortino that possesses incredible length as well as purity in a style that perfectly encapsulates the qualities of the vintage. With air, suggestions of roses, cocoa, tar and anise emerge to complete this magnificent expression of Barolo from Serralunga. Despite its seemingly approachable personality this wine has plenty of underlying structure. I suggest tasting the wine as soon as it appears on retail shelves as it is almost certain to shut down at some point in the near future. As for the magical question: When will the wine be ready? Looking at other warm vintages, the 1985 is peaking but has plenty of life ahead of it, and the 1990 is still an infant, so my best guess is that the 2000 will start drinking well around age 20, but personally I am not sure I will have the patience to wait that long. Low yields, a long fermentation time of 4-5 weeks with no temperature control and seven years of cask aging remain the rule for Monfortino. The string of Monfortinos spanning 1996 to 2001 (and possibly 2002) must surely be a record. I can?t think of another estate in the world that has produced six consecutive vintages of this profound quality. The 2000 Monfortino ranks slightly behind the 1999 and 2001, but that may be splitting hairs at this very high level. It is another stellar effort from Giacomo Conterno. Anticipated maturity: 2015-2030.
Produttore
Giacomo Conterno
Senza alcun dubbio, Giacomo Conterno è uno dei maggiori produttori di Barolo. Sebbene la passione per la viticoltura affondi le sue radici fino al 18º secolo, cominciò a produrre Barolo solo nel 1908, quando la famiglia gestiva un bar a San Giuseppe, vicino a Monforte d’Alba. Negli anni ‘20, era considerato uno dei primi produttori ad imbottigliare il Barolo in un periodo in cui il Barolo era venduto in botti e in damigiane. Negli anni ‘30, l’azienda cominciò a produrre il Barolo Monfortino, che aveva un vasto potenziale d’invecchiamento. Nel 1954, produceva un Barolo ed un Barolo Riserva e nel 1961 i due figli, Giovanni e Aldo, presero le redini della tenuta. Aldo, tuttavia, non condivideva la filosofia puramente tradizionalista della casa e, nel 1969, ha creato la sua propria tenuta (Poderi Aldo Conterno). Nel 1974, con l’acquisto del vigneto Cascina Francia vigneto, l’azienda ha posto fine agli acquisti esterni di uve e nel 1980 ha prodotto la prima annata creata solo dalle proprie uve, col nome di Barolo Cascina Francia. Oggi, la più elevata e pura espressione del Barolo si trova nelle bottiglie che portano il nome di Giacomo Conterno. Questi vini sono ricchi, potenti, ben strutturati e capaci di lungo invecchiamento in bottiglia.