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Chardonnay 2022 75cl

AOC | Graubunden | Svizzera
CHF 378.35
Punteggi dei critici
99 Da Robert Parker
99 Da Robert Parker
The 2022 Chardonnay is very clear, fresh, refined and super intense on the generous and complex nose yet with the uplifting and coolish flint stone nuances delivered from the terroir. Full-bodied but finessed and crystalline on the palate, this is a substantial, highly complex yet very elegant and beautifully saline Chardonnay with fine tannins and a salivating, finely grippy finish. This 2022 is of celestial beauty, and although it is rich in flavors and texture, it never settles in the palate and just tickles it. This is an emotional, unique and so highly finessed Chardonnay that is unrivalled in style and class, at least in Switzerland. It was bottled after a year on the full lees in 50% new barrels just the day before the 2023 harvest kick-off. Tasted at the domaine in March 2024. Tasted again chez Kracher in Illmitz/Austria from Riedel’s Burgundy Grand Cru glass in late May 2024, Gantenbein’s 2022 Chardonnay exhibits a shining lemon color and opens with a clear, deep and intense yet refined and fascinating, inviting bouquet of chalk, flint, ripe lemon juice and rind aromas intermingled with refreshing spicy phenols. Full-bodied, lush and saline on the palate, this is a dense, rich and intense yet elegant, vivacious, lemony fresh and vibrantly calcareous Chardonnay structured by a highly stimulating mix of crushed salts and very fine, refreshing tannins. The finish is intense and elegant, intermingling chalky and lemony flavors with very fine tannins and irresistible charm. The wine is significantly fresher and more vibrant now than when I tasted it in early March in Fläsch. 13.5% stated alcohol. Natural cork.
Produttore
Gantenbein
Lungo la mozzafiato Valle del Reno dei Grigioni, la cantina Gantenbein si trova nel piccolo paese viticolo di Fläsch. Fu fondata nel 1982 da Martha e Daniel Gantenbein, che cominciarono a piantare i 6 ettari della tenuta con cloni di Borgogna. Oggi la proprietà si dedica prevalentemente alla produzione di Pinot Nero, mentre zone molto più piccole sono dedicate alla coltivazione di Chardonnay e Riesling. Martha e Daniel si sono trovati subito d'accordo nel pensare che la qualità fosse l’obiettivo finale, perciò seguono meticolosi processi di viticoltura e vinificazione. Usano anche serbatoi a gravità, dove il flusso delle uve e del succo è regolato dalla pressione terreste naturale, senza bisogno di pompe o filtri. Oltre ai Pinot Nero di punta, la tenuta produce altri due vini in quantità inferiore: un Riesling e uno Chardonnay.