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Sperss 2011 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
With fruit from Serralunga d'Alba, the 2011 Langhe Sperss is a wine of profound beauty. This is a velvety and caressing expression with dark fruit layers followed by kirsch, cassis, leather, balsam herb and white truffle. The Gaja family decided to move their bottling date forward in order to preserve the integrity and freshness of fruit in this warm vintage. This move has helped to avoid overripe sensations. In fact, Langhe Sperss seems fresh and tonic. This bodes exceptionally well for its aging potential. My meeting with Angelo and Gaia Gaja revealed a few surprises including a fascinating look at the 1996 Langhe Gaia & Rey Chardonnay tasted from magnum. Gaja's long-time winemaker, Guido Rivella retired last year. He had consulted with the Gaja family since 1970 and today Alessandro Albarello has taken over as winemaker. One subtle change in approach concerns the DOCG Barbaresco. In the past, the wine represented a blend of fruit from 14 vineyards. With the 2012 edition, that number has been taken down to eight instead in an effort to better underline the wine's territorial identity. Gaia Gaja describes this break from tradition as "a very difficult decision" to make.
93 Wine Spectator
A mix of licorice, black cherry, vanilla, spice and tobacco aromas and flavors marks this intense red, which stays fresh and long, showing balance overall. All the elements are there, just needs time. Best from 2019 through 2033. 2,000 cases made.
Produttore
Gaja
Il Barbaresco non sarebbe lo stesso senza la fama iconica di Gaja. Questa antica tenuta non solo ha attirato l'attenzione in tutto il mondo sulla regione, ma ha anche mostrato la qualità raggiungibile non solo con il Nebbiolo, ma anche con varietà "esterne". La storia è iniziata oltre 150 anni fa, quando Giovanni Gaja fondò la cantina nel 1859 per accompagnare il cibo nel suo ristorante. Oggi la società è gestita dalla quarta e quinta generazione, Angelo Gaja e i suoi figli. Nel corso degli anni, il nome Gaja è cresciuto per rappresentare non solo una qualità eccezionale, ma sapori unici e intriganti che sono diversi da tutti gli altri della regione. I vini da singolo vigneto sono un assemblaggio di Nebbiolo e Barbera, come tutti i vini prodotti prima dell'introduzione della denominazione DOCG. Questa denominazione fu stabilita nel 1966 e i vini devono essere Nebbiolo al 100%. Per questo motivo Gaja declassò la maggior parte dei suoi vini da singolo vigneto e acquisì invece la denominazione Langhe Nebbiolo DOC, allo scopo di raggiungere lo stile specifico desiderato. Gaja produce attualmente un totale di dodici diversi vini piemontesi, nonché sette vini toscani a Montalcino e Bolgheri.