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Sori San Lorenzo 1996 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italia
CHF 486.45
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
The dense opaque purple-colored 1996 Sori San Lorenzo possesses complex aromatics, consisting of classic Nebbiolo scents of rose petals, dried herbs, spice box, cedar, and abundant jammy black cherry and berry fruit. It is impressively powerful and muscular, with moderate tannin, a sweet, unctuous texture, and a 40+ second finish. Although the aromatics are stunning, this 1996 remains youthful and backward. Anticipated maturity: 2005-2025. As I reported in issue #124 (8-27-99), 1996 is a spectacular vintage for Angelo Gaja. There is a lot of speculation as to why he has dropped the name Barbaresco from the labels of his single-vineyard wines, but given his personality and overall commitment to quality, it can only be to improve the quality and give him some flexibility in difficult vintages to produce a wine that may or may not be 100% Nebbiolo. At least that's how I view it.
96 Wine Spectator
Shows gorgeous plum and strawberry, with hints of earth. Full-bodied, with a beautiful texture of ultravelvety tannins and a long, long finish. Thick and decadent, but very nice. Hard not to drink now, but will improve. What it should be!--1996 Piedmont retrospective. Drink now. 870 cases made. ?JS
96 Robert Parker
The dense opaque purple-colored 1996 Sori San Lorenzo possesses complex aromatics, consisting of classic Nebbiolo scents of rose petals, dried herbs, spice box, cedar, and abundant jammy black cherry and berry fruit. It is impressively powerful and muscular, with moderate tannin, a sweet, unctuous texture, and a 40+ second finish. Although the aromatics are stunning, this 1996 remains youthful and backward. Anticipated maturity: 2005-2025. As I reported in issue #124 (8-27-99), 1996 is a spectacular vintage for Angelo Gaja. There is a lot of speculation as to why he has dropped the name Barbaresco from the labels of his single-vineyard wines, but given his personality and overall commitment to quality, it can only be to improve the quality and give him some flexibility in difficult vintages to produce a wine that may or may not be 100% Nebbiolo. At least that's how I view it.
96 Wine Spectator
Shows gorgeous plum and strawberry, with hints of earth. Full-bodied, with a beautiful texture of ultravelvety tannins and a long, long finish. Thick and decadent, but very nice. Hard not to drink now, but will improve. What it should be!--1996 Piedmont retrospective. Drink now. 870 cases made. ?JS
Produttore
Gaja
Il Barbaresco non sarebbe lo stesso senza la fama iconica di Gaja. Questa antica tenuta non solo ha attirato l'attenzione in tutto il mondo sulla regione, ma ha anche mostrato la qualità raggiungibile non solo con il Nebbiolo, ma anche con varietà "esterne". La storia è iniziata oltre 150 anni fa, quando Giovanni Gaja fondò la cantina nel 1859 per accompagnare il cibo nel suo ristorante. Oggi la società è gestita dalla quarta e quinta generazione, Angelo Gaja e i suoi figli. Nel corso degli anni, il nome Gaja è cresciuto per rappresentare non solo una qualità eccezionale, ma sapori unici e intriganti che sono diversi da tutti gli altri della regione. I vini da singolo vigneto sono un assemblaggio di Nebbiolo e Barbera, come tutti i vini prodotti prima dell'introduzione della denominazione DOCG. Questa denominazione fu stabilita nel 1966 e i vini devono essere Nebbiolo al 100%. Per questo motivo Gaja declassò la maggior parte dei suoi vini da singolo vigneto e acquisì invece la denominazione Langhe Nebbiolo DOC, allo scopo di raggiungere lo stile specifico desiderato. Gaja produce attualmente un totale di dodici diversi vini piemontesi, nonché sette vini toscani a Montalcino e Bolgheri.