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Punteggi dei critici
97 Robert Parker
Wow, there is a very impressive freshness here that defies the heat of this vintage. The 2017 Saffredi does not seem like a 2017 at all. Now celebrating its 30th birthday, Saffredi is 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 10% Petit Verdot. Thanks to the vineyard's proximity to the sea, leaving leaves on the vines and the sharp diurnal shifts of the area, the fruit was able to ripen in a balanced manner despite the hot and dry summer. The team at Fattoria le Pupille knew they would have to be ready to harvest early and lose some their yields, and they did. In the end, production was down 25%, but the result is a fresh, thick and beautiful red made with ripe fruit and dark concentration. This is a great effort from Fattoria le Pupille. This wine will be released in November.
Produttore
Fattoria le Pupille
Fattoria Le Pupille è una delle aziende vitivinicole più affascinanti d'Italia. Questa tenuta della Maremma meridionale era ben consolidata prima del recente afflusso di nuovi arrivi nella regione. Mentre la qualità continua a migliorare grazie ai frequenti rinnovamenti, il vigneto di 65 ettari produce vini complessi, imponenti e strutturati che difficilmente i nuovi produttori potranno emulare. Il vino di punta è un assemblaggio Super Tuscan da vigneto singolo di varietà bordolesi: Cabernet Sauvignon, Merlot e Petit Verdot. La donna dietro al successo di Le Pupille e alla solida reputazione del Morellino di Scansano è la proprietaria Elisabetta Geppetti. The Wine Advocate di Robert Parker dice addirittura: "C'è sempre un singolo viso che identifica una regione. Un solo produttore con il carisma e il talento comunicativo necessari per svolgere il ruolo di ambasciatore e portare un'area vinicola relativamente sconosciuta sulla scena mondiale. Per la Maremma, quella persona è Elisabetta Geppetti".