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Nelin 2015 75cl

DOCa | Catalonia | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Da Robert Parker
The one white here, the 2015 Nelin has a base of Garnacha Blanca and Macabeo (the grape that in Rioja is called Viura) from vines ranging between five and 20 years of age. This underwent a 10- to 15-day cold soak followed by a slow fermentation, which can last from five to 15 months! In fact, this is a vintage that took a full 15 months to ferment. It matured in 1,200-liter oak vats for 12 months followed by six months in stainless steel. The extremely long fermentation resulted in a closed, austere wine that should develop very slowly, as it was in a reductive phase for a very long time. This is a very austere and serious white that is more about soil than fruit. There are subtle aromas of dried flowers, chamomile and wet stones, and the palate is round, complete and has integrated acidity and supple flavors with a mineral, austere finish. They believe this wine is better two years after bottling and that it develops for a long time in bottle. There is no Viognier in this vintage, and they are slowly removing foreign varieties. 7,500 bottles were filled in June 2016. This is one of the best whites from Priorat.
Produttore
Clos Mogador
Situata nelal zona vinicola Priorat, sulle colline incontaminate sopra Tarragona e non lontano dalla costa nordorientale spagnola, Clos Mogador fu creata negli anni ‘80 da René Barbier. Formatosi in Borgogna e poi all’Università di Bordeaux, ha anche fatto tirocinio in molte tenute e Château in Francia, compreso Château Pétrus. I vigneti di Clos Mogador sono situati sulle terrazze collinari vicine al villaggio di Gratallops e beneficiano di un eccezionale suolo in scisto. Grazie alla sua competenza ed all’uso di tecniche moderne, René Barbier si prende cura di ogni dettaglio. Favorisce inoltre la biodiversità, piantando frutta, mandorli e olivi, oltre aifiori in mezzo ai i vigneti. Considerato un eccentrico, ha insistito nelle sue visioni e si è differenziato ancor più dagli altri produttori locali, in particolare con la sua selezione dell’uva, il suo uso di una pressa verticale vecchia di un secolo, che ha recuperato da una vecchia cantina, così come il suo uso di tini in legno o cemento, anziché in acciaio inossidabile. La vinificazione ha luogo in tini di legno aperti e i vini non vengono filtrati. I risultati finali sono superbi e hanno dato a Clos Mogador una risonanza internazionale.