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Smith Haut Lafitte Rouge 2016 75cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
Composed of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot and matured in 60% new oak for 18 months, the 2016 Smith Haut Lafitte has a very deep garnet-purple color, opening with sensuous scents of warm black cherries, blackberry pie, star anise and fragrant lilacs with hints of chocolate box, cigar box and pencil lead plus wafts of truffles and crushed rocks. Medium to full-bodied, rich and seductive, it completely fills the palate with perfumed black berry preserves and superbly plush tannins, finishing epically long and beautifully layered.
97 Wine Spectator
Quite ripe, with lush waves of cassis, cherry preserve and raspberry puree flavors gliding through in no hurry, but maintaining definition and cut along the way as bramble, tar and melted licorice snap notes slowly emerge throughout. The finish features an intense echo of pastis and sweet tobacco, showing serious latent grip. Best from 2023 through 2038. 8,333 cases made. — JM
Produttore
Château Smith Haut Lafitte
La tenuta più caratteristica di Graves, Château Smith Haut Lafitte, si trova lungo il più rinomato crinale ghiaioso della denominazione Pessac-Léognan. Dopo anni di proprietà del commerciante di Bordeaux Eschenauer, ex campione olimpico di sci di fondo, Daniel Cathiard e sua moglie Florence acquistarono lo Château nel 1990. Da allora la tenuta Grand Cru Classé ha subito vari miglioramenti, che continuano tuttora. I Cathiard hanno optato per un metodo di viticoltura più biologico e hanno modernizzato le tecnologie di vinificazione. Con 78 ettari vitati, 67 ettari di vigneti sono impiantati con vitigni a bacca rossa e i rimanenti 11 ettari a bacca bianca. Smith Haut Lafitte Rouge rimane al vertice della produzione. È un assemblaggio dallo stile più leggero di Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc e Petit Verdot, caratterizzato da grande profondità. Il bianco, Smith Haut Lafitte Blanc, è anch'esso non filtrato e fermentato in botte, ma rimane fedele al nucleo floreale ed erbaceo alla base della produzione di questo terroir unico.