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Smith Haut Lafitte Rouge 2012 75cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
The opaque bluish-purple 2012 Smith Haut Lafite offers up notes of licorice, graphite, blueberry and blackberry fruit, a medium to full-bodied mouthfeel, stunningly ripe, velvety tannins and a long, long finish. This is another sensational effort from the Cathiards that is perfectly balanced, complex, super-rich and pure. Drink it over the next 20-25 years. This is another great turn-around effort that dated from the acquisition of this once moribund estate in 1990, by Daniel and Florence Cathiard. They continue to do an exemplary job with both white and red.
18 Rene Gabriel
55 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 4 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot. Die Erntemenge liegt mit 118'000 Flaschen etwa 10 % unter dem Schnitt. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Bereits in der Nase spürt man deutlich den Cabernet-Druck, Heidelbeeren, dunkle Pralinen, tintige Spuren, die Nase ist homogen und gebunden. Im Gaumen elegant, die Tannine sind bereits eingebunden, die Aromatik tanzt zwischen blauen und schwarzen Beeren, im Finish eine leicht kernig-pfeffrige Tanninnote. Die gibt Rasse, verlangt aber auch nach gut 10 Jahren Reife. Hat seine Balance bereits gefunden. Mehrere Male verkostet.
94 Wine Spectator
Layered fig, boysenberry and blackberry pâte de fruit notes are buttressed by ample, yet polished and integrated, ganache-coated tannins, while accents of black tea, ganache and tar course underneath. A really gorgeous display of fruit, showing terroir and cut on the finish. Best from 2018 through 2027. 10,000 cases made.
Produttore
Château Smith Haut Lafitte
La tenuta più caratteristica di Graves, Château Smith Haut Lafitte, si trova lungo il più rinomato crinale ghiaioso della denominazione Pessac-Léognan. Dopo anni di proprietà del commerciante di Bordeaux Eschenauer, ex campione olimpico di sci di fondo, Daniel Cathiard e sua moglie Florence acquistarono lo Château nel 1990. Da allora la tenuta Grand Cru Classé ha subito vari miglioramenti, che continuano tuttora. I Cathiard hanno optato per un metodo di viticoltura più biologico e hanno modernizzato le tecnologie di vinificazione. Con 78 ettari vitati, 67 ettari di vigneti sono impiantati con vitigni a bacca rossa e i rimanenti 11 ettari a bacca bianca. Smith Haut Lafitte Rouge rimane al vertice della produzione. È un assemblaggio dallo stile più leggero di Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc e Petit Verdot, caratterizzato da grande profondità. Il bianco, Smith Haut Lafitte Blanc, è anch'esso non filtrato e fermentato in botte, ma rimane fedele al nucleo floreale ed erbaceo alla base della produzione di questo terroir unico.