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Smith Haut Lafitte Rouge 2009 75cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
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Punteggi dei critici
100 Robert Parker
The finest wine ever made by proprietors Daniel and Florence Cathiard, the 2009 Smith-Haut-Lafitte exhibits an opaque blue/purple color in addition to a glorious nose of acacia flowers, licorice, charcoal, blueberries, black raspberries, lead pencil shavings and incense. This massive, extraordinarily rich, unctuously textured wine may be the most concentrated effort produced to date, although the 2000, 2005 and 2010 are nearly as prodigious. A gorgeous expression of Pessac-Leognan with sweet tannin, emerging charm and delicacy, and considerable power, depth, richness and authority, it should age effortlessly for 30-40+ years. Bravo!
19 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Rahmiges Bouquet, Brombeergelée, Kokos, ein Hauch Vanille, parfümierte Cabernetnoten die sich mit verführersich süssem Merlot vermischen, Heidelbeerblüten. Im Gaumen saftig und cremig, berauschend süsse Tannine zeigend die sich schon etwas angerundet haben, im Innern fein pfeffrig mit einer gallopierenden Rasse die dem Wein eine spannende Länge verleihen. Es wird spannend sein, hier zu verfolgen ob er an den genialen 2005er "andocken" kann. Wenn er es schafft - dann landet er in knapp 10 Jahren bei 19/20. 14: Zwei Mal innert einer Woche auf Smith verkostet. Es ist genial und hat grossartige Anlagen. Durch seine warme Ausstrahlung hat er viele Pessac-Allüren!
96 Wine Spectator
This is really loaded, with crushed plum, blueberry, cassis, fig and blackberry paste flavors all melded together, along with notes of tar, pastis and violet. Very long and dark, but polished and pure, with terrific fruit offset by a great tug of earth on the finish. Should cruise easily in the cellar. Best from 2015 through 2035. 10,000 cases made. –JM
Produttore
Château Smith Haut Lafitte
La tenuta più caratteristica di Graves, Château Smith Haut Lafitte, si trova lungo il più rinomato crinale ghiaioso della denominazione Pessac-Léognan. Dopo anni di proprietà del commerciante di Bordeaux Eschenauer, ex campione olimpico di sci di fondo, Daniel Cathiard e sua moglie Florence acquistarono lo Château nel 1990. Da allora la tenuta Grand Cru Classé ha subito vari miglioramenti, che continuano tuttora. I Cathiard hanno optato per un metodo di viticoltura più biologico e hanno modernizzato le tecnologie di vinificazione. Con 78 ettari vitati, 67 ettari di vigneti sono impiantati con vitigni a bacca rossa e i rimanenti 11 ettari a bacca bianca. Smith Haut Lafitte Rouge rimane al vertice della produzione. È un assemblaggio dallo stile più leggero di Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc e Petit Verdot, caratterizzato da grande profondità. Il bianco, Smith Haut Lafitte Blanc, è anch'esso non filtrato e fermentato in botte, ma rimane fedele al nucleo floreale ed erbaceo alla base della produzione di questo terroir unico.