Close
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
Composed of 64% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot, the medium to deep garnet-purple colored 2017 Pontet-Canet gives up beautifully fragrant notes of rosehip tea, lilacs, cinnamon stick, cloves, dried leaves and underbrush with a core of kirsch, raspberry coulis, warm plums and red and black currants plus a waft of pencil shavings. Medium-bodied, the palate is refreshing, minerally and wonderfully elegant with a well-played texture of approachable, plush tannins and a long, fragrant finish. Beautiful. Aging took place in 50% new and 15% in second fill barrels and the remaining 35% in amphorae for 16 months, much of the material for which came from the soil at Pontet-Canet!<br/>
18 Rene Gabriel
André Kunz: Dichtes, frisches, komplexes, fruchtiges Bouquet, Johannisbeergelee, Cassis, Lakritze, Minze, fein Eukalyptus, frische Kräuter. Dichtverwobener, cremiger, fein opulenter Gaumen mit kräftiger, süsser Frucht, viele feinem Tannin, erotischer Struktur, kräftiger, süsser Aromatik, sehr langer, kräftiger Abgang mit vielen Rückaromen. Kann noch zulegen. 18/20 2025 - 2050
94 Wine Spectator
Very tight, with notes of wet stone, plum pit and chalky minerality leading the way, backed by an ample core of steeped currant, blackberry and black cherry fruit waiting to unfurl. The finish smolders with cast iron details. Should round into form with cellaring. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Best from 2024 through 2040. — JM
Produttore
Château Pontet Canet
La leggendaria tenuta del Médoc Château Pontet-Canet è stata di proprietà della famiglia Tesseron per oltre quarant'anni. Tuttavia, la sua storia risale all'inizio del XVIII secolo, quando il governatore reale del Médoc Jean-François de Pontet raggruppò vari terreni di Pauillac. Appena un secolo dopo, l'Esposizione Universale del 1855 confermò lo status elitario dello Château, classificandolo come Cinquième Cru. Con 81 ettari di vigneti sui migliori terreni ghiaiosi della denominazione, Pontet-Canet è stata una delle prime tenute di Bordeaux a ottenere la certificazione biologica e biodinamica, a partire dall'annata 2010. Negli ultimi quarant'anni, nell'interesse della qualità e per riflettere al meglio il terroir unico dei vini, la famiglia ha ristrutturato la tenuta, apportando anche innovazioni tecniche alla vinificazione. Oggi l'azienda è gestita da Alfred Tesseron e produce vini Pauillac per antonomasia. Si tratta di rossi importanti, potenti e densi, con tannini morbidi e ampi, completati da intense fragranze di ribes nero e cedro. Entrambi con potenziali d’invecchiamento spettacolari, il secondo vino, Hauts de Pontet, e l'eccezionale Grand Vin, Pontet-Canet, sono realizzati in modo impeccabile.