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Punteggi dei critici
100 Robert Parker
20 Rene Gabriel
85 Wine Spectator
True to form in this tasting, the 1975 Lafleur is even younger, denser, more powerful, and, yes, more concentrated than the 1975 Petrus. Lafleur possesses a mind-boggling inner-core of highly-extracted fruit, something that was not achieved in such great Lafleurs as 1982, 1985, 1988, 1989, and 1990. Still extremely tannic, with an opaque purple/black/garnet color, the wine exhibits a huge nose of jammy black fruits, earth, minerals, and spice. Massively proportioned, with a boat-load of tannin to shed, this is a wine for the 21st century. This monumental wine may behave like some of the great 1928s. If you own large stocks of the 1975 Lafleur, open a bottle and decant it for about 4-6 hours before drinking. However, if you only have a few bottles in your cellar, I recommend holding them until at least the turn of the century. This is another 50-75 year wine from an irregular, perplexing, yet sometimes exhilarating vintage.
Produttore
Château Lafleur
Composto da soli 4,5 ettari vitati, con oltre la metà sorprendentemente piantata a Cabernet Franc, Château Lafleur è forse una delle proprietà più piccole di Pomerol, ma nonostante ciò è certamente tra le migliori. Situato sul ghiaioso altopiano di Pomerol, vicino ai fenomenali Château Pétrus e La Fleur-Pétrus, Lafleur produce vini di qualità altrettanto elevata. Sin dalla sua creazione nel 1872, Château Lafleur è rimasto di proprietà della stessa famiglia e oggi la quinta generazione è rappresentata dalla famiglia Guinaudeau, che ha preso il controllo della proprietà a metà degli anni '80. Questo coltivatore-produttore, grazie alla grande quantità di Cabernet Franc, crea vini molto strutturati che hanno la capacità di invecchiare con grazia per almeno vent'anni. Lafleur è lo splendido Grand Vin, che mette in evidenza la firma dell'azienda negli strati di frutti neri, elementi minerali e liquirizia, completati dall'opulenta ricchezza complessiva del vino.