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La Gaffelière 2019 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
96 Vinous
The 2019 La Gaffelière has a wonderful bouquet of mineral-rich black and red fruit and sous-bois, a little tobacco and pencil box emerging with time. The palate is medium-bodied with supple tannins, fleshy and ripe. Perfectly balanced, leading to an almost Left Bank, graphite-tinged finish courtesy of the 40% Cabernet Franc, the 2019 continues the purple patch of this Saint-Émilion stalwart. No doubt a wine that will give 30 to 40 years of drinking pleasure.
95 Robert Parker
The 2019 La Gaffelière wafts from the glass with a rich bouquet of blackberries and cherries mingled with subtle hints of burning embers and loamy soil that's framed by a deft application of creamy new oak. Medium to full-bodied, deep and seamless, it's a concentrated, vibrant wine built around bright acids and fine, powdery tannins. Its vivid fruit tones and classical balance make this Cabernet Franc-rich blend a promising candidate for sustained bottle age. Anyone who has tasted the great wines this estate produced in the 1950s and 1960s knows how great this site can be; and with stricter selection as well as the elimination of fruit from vines growing on the plain from the blend, that potential appears to be being unleashed at last.
94 Wine Spectator
This rolls out dense fig, boysenberry and red currant paste flavors laced with pronounced chalky minerality and notes of tobacco, dried anise and juniper. The serious tannic drive on the finish puts this in the 'classically austere' camp. Worth cellaring for sure, but patience is required. Merlot and Cabernet Franc. Best from 2024 through 2040. —J.M.
Produttore
Château La Gaffelière
Negli ultimi dieci anni la qualità di questa tenuta è aumentata enormemente. La famiglia Malet Roquefort regge Château La Gaffelière dal 1705 e ciò la rende la più antica famiglia che si occupi di viticoltura a Saint-Émilion. Situato nel cuore della denominazione, il vigneto di 22 ettari si trova su alcuni dei migliori terroir collinari sabbioso-ghiaiosi e calcarei. Il terreno è coltivato per più di tre quarti a Merlot e il resto a Cabernet Franc. Oggi la proprietà è curata dal sollecito conte Léo de Malet Roquefort e i vini migliorano costantemente, mostrando il vero potenziale dello Château anno dopo anno. Come un classico strutturato Saint-Émilion, i vini di La Gaffelière sono sofisticati, di medio corpo, con una sfumatura minerale punteggiata da sottili note di frutti neri e affumicata. La tenuta produce due vini, Château La Gaffelière come Grand Vin, che dopo dieci anni di cantina si sviluppa notevolmente, così come il secondo vino, il Clos La Gaffelière.