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La Gaffelière 2016 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
CHF 81.10
Punteggi dei critici
96 James Suckling
This is really decadent and rich with great aromas of earth, spice, frost flowers and fresh mushrooms that follow through to a full body, firm and chewy tannins and a flavorful finish. Very, very serious from here. A blend of 70 per cent merlot and 30 per cent cabernet franc. Try after 2025.
95 Robert Parker
Medium to deep garnet-purple in color, the 2016 La Gaffeliere opens with compelling wild blueberries, freshly crushed plums and kirsch scents plus hints of garrigue, underbrush, rose hip tea and pencil lead. Medium to full-bodied, the palate is wonderfully elegant with a soft, velvety texture and seamless freshness carrying the multilayered fruit to a long finish.
94 Wine Spectator
This has a suave, cashmere feel, with waves of blackberry and plum reduction rolling through, infused liberally with dark tobacco and black licorice notes. A black tea accent smolders on the finish, complemented by a faint floral echo. This should age into a charmer. Best from 2022 through 2037. 7,917 cases made. — JM
94 Wine Spectator
This has a suave, cashmere feel, with waves of blackberry and plum reduction rolling through, infused liberally with dark tobacco and black licorice notes. A black tea accent smolders on the finish, complemented by a faint floral echo. This should age into a charmer. Best from 2022 through 2037. 7,917 cases made. — JM
Produttore
Château La Gaffelière
Negli ultimi dieci anni la qualità di questa tenuta è aumentata enormemente. La famiglia Malet Roquefort regge Château La Gaffelière dal 1705 e ciò la rende la più antica famiglia che si occupi di viticoltura a Saint-Émilion. Situato nel cuore della denominazione, il vigneto di 22 ettari si trova su alcuni dei migliori terroir collinari sabbioso-ghiaiosi e calcarei. Il terreno è coltivato per più di tre quarti a Merlot e il resto a Cabernet Franc. Oggi la proprietà è curata dal sollecito conte Léo de Malet Roquefort e i vini migliorano costantemente, mostrando il vero potenziale dello Château anno dopo anno. Come un classico strutturato Saint-Émilion, i vini di La Gaffelière sono sofisticati, di medio corpo, con una sfumatura minerale punteggiata da sottili note di frutti neri e affumicata. La tenuta produce due vini, Château La Gaffelière come Grand Vin, che dopo dieci anni di cantina si sviluppa notevolmente, così come il secondo vino, il Clos La Gaffelière.