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La Gaffelière 2009 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Da Robert Parker
95 Da Wine Spectator
17 Da Rene Gabriel
17 Da Rene Gabriel
An absolutely spectacular effort, the 2009 is one of the all-time great La Gaffelieres produced. One would have to go back to the 2005, 1947 or 1961 to find this level of quality from this ancient, historic vineyard planted adjacent to the walls of St.-Emilion, on the Cote Pavie. Dating back to the 1400s, this estate has been owned for over three centuries by the Malet-Roquefort family. Composed of 80% Merlot and 20% Cabernet Sauvignon (in the past it was two-thirds Merlot and the rest split between Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc), the 2009 reveals compelling elegance, tremendous intensity and opulence and more viscosity than one normally sees. While I thought the alcohol was well past 14%, the Chateau claims it is only 13.5%, which is relatively modest in this vintage. Lots of kirsch, licorice, incense, truffle, asphalt, blackberry and cassis notes dominate the aromatics and flavors of this full-bodied, viscous, fabulously pure, flamboyant St.-Emilion. Drinking it now may be considered infanticide by some consumers, but it is already attractive, and should last for 3-4 decades. Kudos to consultant Michel Rolland for fashioning one of the all-time greats from La Gaffeliere.
Produttore
Château La Gaffelière
Negli ultimi dieci anni la qualità di questa tenuta è aumentata enormemente. La famiglia Malet Roquefort regge Château La Gaffelière dal 1705 e ciò la rende la più antica famiglia che si occupi di viticoltura a Saint-Émilion. Situato nel cuore della denominazione, il vigneto di 22 ettari si trova su alcuni dei migliori terroir collinari sabbioso-ghiaiosi e calcarei. Il terreno è coltivato per più di tre quarti a Merlot e il resto a Cabernet Franc. Oggi la proprietà è curata dal sollecito conte Léo de Malet Roquefort e i vini migliorano costantemente, mostrando il vero potenziale dello Château anno dopo anno. Come un classico strutturato Saint-Émilion, i vini di La Gaffelière sono sofisticati, di medio corpo, con una sfumatura minerale punteggiata da sottili note di frutti neri e affumicata. La tenuta produce due vini, Château La Gaffelière come Grand Vin, che dopo dieci anni di cantina si sviluppa notevolmente, così come il secondo vino, il Clos La Gaffelière.