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Canon la Gaffelière 2016 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
CHF 91.90
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
The 2016 Canon la Gaffeliere is a blend of 55% Merlot, 35% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon (vines organically certified) picked from 26 September to 15 October and matured in 60% new oak. The yield is 42 hectoliters per hectare. This offers one of the most cerebral aromatics that I have encountered from this Saint Emilion estate: mineral-rich red and black fruit, quite edgy, almost flinty in style. I adore the focus of these aromas that are wired directly into the olfactory senses. The palate is very well balanced and governed by the Cabernet component. The black fruit is lifted by some lovely graphite notes that lend it a very Left Bank-like personality. It is fresh, taut and linear with a very persistent finish. Unlike other vintages of Canon la Gaffelière, I feel that this will require four to five years in bottle. As good as the 2015 last year, it might even surpass it.
95 Wine Spectator
This delivers a very fresh, juicy ball of red and black currant preserve flavors laced liberally with bramble, roasted apple wood and sweet tobacco notes. Shows terrific purity, energy and drive, with a piercing echo of minerality through the mouthwatering finish. Best from 2022 through 2038. 6,917 cases made. — JM
Produttore
Château Canon La Gaffelière
Château Canon-la-Gaffelière si trova appena a sud del paese medievale di Saint-Émilion, tra le colline calcaree più basse della denominazione. Il vigneto di quasi 20 ettari è attualmente gestito dal proprietario Stéphan von Neipperg, che possiede inoltre Saint-Émilion Clos de l'Oratoire e l'eccelso Château d'Aiguilhe in Côtes de Castillon. Canon-la-Gaffelière è ora una delle grandi etichette di von Neipperg, classificata come proprietà Premier Grand Cru Classé B, e lo Château rappresenta perfettamente la sua nuova visione. Lo stile, come in tutti i suoi vini, è sontuoso e delicato, con sentori di legno incorporati meticolosamente e tannini morbidi e vellutati che rendono l'assemblaggio inaspettatamente accessibile dopo solo tre o quattro anni di pazienza. Dal 2014, la proprietà è stata completamente certificata biologica. Questa evoluzione, guidata da Stéphan e supportata dai suoi instancabili sforzi per la modernizzazione delle pratiche viticole e vinicole, è una componente vitale che contribuisce al successo globale dello Château. Il Grand Vin, Canon-la-Gaffelière, è elegante, ben strutturato e con un finale lunghissimo, anno dopo anno.