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Lafleur 1979 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | Francia
CHF 1’891.75
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
18 Rene Gabriel
In the early nineties I began to think that the 1979 Lafleur would be the "wine of the vintage," particularly for serious collectors who judge a wine's quality by not only its potential for longevity, but by its extraction of flavor and complexity. This wine, so atypical for the vintage, is phenomenally concentrated and thick, as well as massively full-bodied and tannic. It is a different style of Lafleur than what emanated from this chateau in the early and mid-eighties. The 1979 is backward, with a reticent but promising bouquet of minerals, damp earth (truffles?), and super-sweet, rich black-berries and plums. One has to taste it to believe that in this vintage such awesome flavor, body, and lavish quantities of glycerin could be obtained. It remains the only great, potentially legendary wine from this vintage. Do not touch a bottle before the end of the decade. It should age effortlessly through the first three decades of the next millennium.
Produttore
Château Lafleur
Composto da soli 4,5 ettari vitati, con oltre la metà sorprendentemente piantata a Cabernet Franc, Château Lafleur è forse una delle proprietà più piccole di Pomerol, ma nonostante ciò è certamente tra le migliori. Situato sul ghiaioso altopiano di Pomerol, vicino ai fenomenali Château Pétrus e La Fleur-Pétrus, Lafleur produce vini di qualità altrettanto elevata. Sin dalla sua creazione nel 1872, Château Lafleur è rimasto di proprietà della stessa famiglia e oggi la quinta generazione è rappresentata dalla famiglia Guinaudeau, che ha preso il controllo della proprietà a metà degli anni '80. Questo coltivatore-produttore, grazie alla grande quantità di Cabernet Franc, crea vini molto strutturati che hanno la capacità di invecchiare con grazia per almeno vent'anni. Lafleur è lo splendido Grand Vin, che mette in evidenza la firma dell'azienda negli strati di frutti neri, elementi minerali e liquirizia, completati dall'opulenta ricchezza complessiva del vino.