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Punteggi dei critici
96 Robert Parker
The 1994 Unico is a blend of 80% Tinto Fino, 13% Cabernet Sauvignon and 5% Merlot (presumably 2% is unknown varieties) that was picked from September 28. It is very intense with notes of raspberry, wild strawberry and mulberry with sensational minerality and vigor. There is a Margaux-like florality to the 1994 that blossom with aeration. The palate is rounded and supple on the entry with great weight and backbone. There is real substance here, similar to the 1996. It expands in the mouth with ravishing notes of blackberry, strawberry, citrus lemon, orange peel and a touch of cedar. There is enormous weight on the finish, a behemoth of a Unico. This is very potent, but it still requires several years in bottle. 96,280 bottles produced. Drink 2019-2040. <br/>
96 Wine Spectator
Still dark in color, with alluring aromas of blackberry, mineral and cigar box, this red shows a firm, fresh, balanced palate, with black cherry, vanilla, mineral and floral flavors that mingle over firm, well-integrated tannins and float onto a long finish. It's harmonious, lively and complex, not showy but with great beauty and character. Drink now through 2012. 8,000 cases made. — TM <br/>
95 Vinous
Full ruby-red. Knockout nose combines roasted blackberry, minerals, cedar, graphite and flowers; reminded me of a very ripe vintage of Chateau Lafite. Creamy and sweet, but with penetrating, perfectly integrated acids and a structure of steel. Powerful yet wonderfully elegant wine, with flavors of crushed redcurrant, minerals, flowers, chocolate and truffle. Finishes with great length and grip. An outstanding vintage for Unico, with the sheer acid structure and flavor intensity to go on in bottle for at least another two decades. .
Produttore
Bodegas Vega Sicilia
Il più famoso produttore di vino rosso della Spagna, Vega Sicilia, produce gli assemblaggi più ricercati della Ribera del Duero, sia nello stile che nell'approccio. Situata a Valbuena de Duero, la tenuta è di proprietà della famiglia Álvarez dal 1982 e rimane la più grande del Paese, con circa 1000 ettari di proprietà, il 25% dei quali è impiantato a viti. Il vino principale, l'Unico, è un delizioso assemblaggio di Tinto Fino (Tempranillo) e Cabernet Sauvignon. Unico gode di un lungo periodo di maturazione in botte, che è stato perfezionato per preservare la freschezza del vino finito. C'è poi l'eccezionale Reserva Especial, un non millesimato, assemblaggio delle migliori selezioni, tradizionalmente invecchiato per 10 anni, composto principalmente da Tinto Fino, Cabernet Sauvignon e Merlot. Il secondo vino proveniente dalla più importante vigna di Ribera del Duero è Valbuena, una cuvée di Tinto Fino, Malbec e Merlot, dotato di un carattere fruttato più presente.