Close
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
Spain's most consistently great winery continues to turn out exciting wines. There are four Unico Reservas currently in the market. The 1981 Unico Reserva is more restrained than the 1982 or 1985, with a personality similar to a classic Medoc (i.e., Lafite-Rothschild). Lead pencil, tar, smoke, black currant, and weedy tobacco notes are followed by a medium-bodied wine with beautiful fruit, a supple texture, and a long finish. While not as flamboyant or expansive as either the 1982 or 1985, it is a classy, complex offering with an intriguing lead pencil/smoky note in its aromatics, flavor, and finish. It should drink well for 10-15 years.
93 Wine Spectator
This beautiful red from Spain would put many a Bordeaux from the same vintage to shame. It's got a deep, youthful color, alluring spice and cherry pie aromas and a supple yet concentrated palate with cherry, spice and tobacco flavors. The tannins are softening, yet will still match with food, and the finish is long and spicy. Drink now through 2005. 4,300 cases made. ?TM
Produttore
Bodegas Vega Sicilia
Il più famoso produttore di vino rosso della Spagna, Vega Sicilia, produce gli assemblaggi più ricercati della Ribera del Duero, sia nello stile che nell'approccio. Situata a Valbuena de Duero, la tenuta è di proprietà della famiglia Álvarez dal 1982 e rimane la più grande del Paese, con circa 1000 ettari di proprietà, il 25% dei quali è impiantato a viti. Il vino principale, l'Unico, è un delizioso assemblaggio di Tinto Fino (Tempranillo) e Cabernet Sauvignon. Unico gode di un lungo periodo di maturazione in botte, che è stato perfezionato per preservare la freschezza del vino finito. C'è poi l'eccezionale Reserva Especial, un non millesimato, assemblaggio delle migliori selezioni, tradizionalmente invecchiato per 10 anni, composto principalmente da Tinto Fino, Cabernet Sauvignon e Merlot. Il secondo vino proveniente dalla più importante vigna di Ribera del Duero è Valbuena, una cuvée di Tinto Fino, Malbec e Merlot, dotato di un carattere fruttato più presente.