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Messorio 2004 75cl

IGT | Bolgheri | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
100 Wine Spectator
Beautiful, subtle aromas of berries, cappuccino and black olive are amazing. Full-bodied, with ultrarefined tannins and a long, long finish. Goes on for minutes. Leaves me speechless. This is soulful. A Tuscan cult wine you don't want to miss. Merlot. Best after 2012. 710 cases made. JS
96 Robert Parker
The 2004 Messorio is clearly the most complete of these 2004s. It is a remarkably elegant Messorio endowed with a seamless, layered personality that exudes generous dark plums, prunes, mint, licorice, smoke, chocolate and toasted oak. Despite its considerable appeal, it is a powerful, structured wine with a significant tannic backbone that will require patience. It shows well-integrated tannins, superb balance, and a seductive, inviting personality that is absolutely irresistible. Anticipated maturity: 2011-2022. Le Macchiole releases its wines later than most estates on the Tuscan coast, so readers will find the 2004s in the market, while the 2005s are due to arrive this Fall. Proprietor Cinzia Merli and long-time oenologist Luca D-Attoma have turned out a glorious set of 2004s. The 2005 vintage proved to be much more challenging as the damp, fresh growing season made it hard to achieve full ripeness. These are pretty wines, but they aren-t quite at the level of the estate-s finest efforts.
Producteur
Le Macchiole
Au début des années 1980, Le Macchiole, accompagné de plusieurs autres producteurs, a fait bouger les lignes qualitatives des vins italiens. Avant sa mort prématurée, Eugenio Campolmi et son épouse Cinzia Merli se sont lancés dans ce projet révolutionnaire, convertissant leur passion pour le vin en aventure d’une vie. Ensemble, ils ont métamorphosé ce domaine de 18 hectares, le transformant en producteur de Supers Toscans parmi les ténors de Bolgheri, au même rang que ses voisins, Ornellaia et Sassicaia. La contribution exceptionnelle de l’œnologue Luca D’Attoma aidant, les vins se sont hissés parmi les réalisations les plus passionnantes de la Toscane. Macchiole, le vin rouge de domaine, représente les volumes les plus importants, suivis de trois vins de cépage rouges exceptionnels : Paléo Rosso, Messorio et Scrio. Paléo Rosso est un 100% cabernet franc structuré. Messorio est un pur merlot à la richesse avérée, et Scrio est un syrah captivant. Cinzia Merli a repris les rênes du domaine et perpétue l’esprit novateur d’Eugenio avec beaucoup d’enthousiasme.