Close
Rechercher
Filters

Hacienda Monasterio Reserva 2012 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2012 Reserva comes from kind of an unusual vintage, riper than 2013 for sure, but the wine does not show any excess. It's a blend of Tempranillo with 25% Cabernet Sauvignon from their El Picón plot in the estate vineyards, where the soils have the most limestone content from within the property. They have 100 hectares of vineyards and they are getting rid of the three hectares of Merlot, as it only ripens properly one year in six, so the percentage of Cabernet is higher this year. This was aged in 50% new French barriques and it usually has a longer élevage than the Crianza. There is a faint lactic note, a creamier sensation and ripe black fruit. This is a powerful vintage, with black rather than red berry aromas and some earthy hints. The palate is full bodied, with very chalky tannins, fine-grained and a slightly bitter finish. 16,525 bottles were filled in September of 2014.
Producteur
Hacienda Monasterio
Domaine parmi les plus connus de la Ribera del Duero, Hacienda Monasterio est située à quelques encablures de Vega Sicilia à Valbuena de Duero. Autant dire que ses vignes sont particulièrement bien placées. Contrairement à beaucoup d’autres dans la région, son histoire n’est pas récente, car le domaine a été fondé au 19ème siècle par les Lecanda, pionniers d’un nouveau mode de viticulture dans la région. Autre singularité : son œnologue n’est autre que Peter Sisseck, propriétaire et producteur de Pingus, tout proche. Lorsque les vins ont fait leur percée sur la scène internationale au milieu des années 1990, Robert Parker a surnommé le Reserva, « le Pomerol espagnol ». Elaborés à partir de très faibles rendements (15-20 hl/ha) et des assemblages de tempranillo, cabernet-sauvignon et/ou merlot, cultivés de façon biologique, les vins sont réputés pour leur densité, leur richesse et leur ampleur en bouche avec des niveaux successifs de fruits et d’épices.