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Hacienda Monasterio Reserva 2009 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Par Robert Parker
According to Peter Sisseck, the 2009 Reserva is “?the best we’ve ever made”. Tasted from a barrel sample, it is a blend of 75% Tempranillo with the balance Merlot, Cabernet Sauvignon, and Petit Verdot. The nose offers up cedar, spice box, lavender, incense, black cherry, and black currant. Layered and opulent on the palate, this is a very promising effort that will require 5-7 years of cellaring following release. It should have a 25 year lifespan. (Not yet released) Hacienda Monasterio is located between Pesquera and Valbuena del Duero. The estate is planted primarily to Tinto Fino (Tempranillo) but there is also some Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot and Malbec. Oenologist/winemaker Peter Sisseck (of Dominio Pingus fame) has managed wine production at Hacienda Monasterio since 1990. Alcoholic fermentation is with native yeasts and malolactic fermentation occurs in French oak. The wine is aged in 40-50% new barrels, usually for 18 months, followed by 1 year in bottle prior to release.
Producteur
Hacienda Monasterio
Domaine parmi les plus connus de la Ribera del Duero, Hacienda Monasterio est située à quelques encablures de Vega Sicilia à Valbuena de Duero. Autant dire que ses vignes sont particulièrement bien placées. Contrairement à beaucoup d’autres dans la région, son histoire n’est pas récente, car le domaine a été fondé au 19ème siècle par les Lecanda, pionniers d’un nouveau mode de viticulture dans la région. Autre singularité : son œnologue n’est autre que Peter Sisseck, propriétaire et producteur de Pingus, tout proche. Lorsque les vins ont fait leur percée sur la scène internationale au milieu des années 1990, Robert Parker a surnommé le Reserva, « le Pomerol espagnol ». Elaborés à partir de très faibles rendements (15-20 hl/ha) et des assemblages de tempranillo, cabernet-sauvignon et/ou merlot, cultivés de façon biologique, les vins sont réputés pour leur densité, leur richesse et leur ampleur en bouche avec des niveaux successifs de fruits et d’épices.