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Hacienda Monasterio Reserva 2011 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
The 2011 Reserva has a jammy nose with notes of toffee-caramel (dulce de leche, and not because I've just returned from Argentina!), very ripe plums and cherries without being overripe. The reservas are always 80% Tempranillo and 20% Cabernet Sauvignon, but this 2011 was bottled in September 2013, so it was nearly two years in barrique as it was a powerful, ripe harvest and Peter Sisseck is experimenting with longer aging. It's an opulent, ripe, hedonistic Ribera with a medium-bodied palate; it's more fluid than I expected, nicely textured and rich without excess. A ripe, showy reserva. 17,169 bottles. I tasted the latest releases from Hacienda Monasterio with winemaker Peter Sisseck. They are, year in and year out, among the best and most reliable wines from Ribera del Duero, with a superb Crianza in 2012, possibly their best ever. Even if the wines are not cheap, they are very good value for the quality they deliver. I also had the chance to catch up and drink a bottle of their 1996 Crianza, a particular favorite of mine, with proprietor Carlos del Río and his son, a few weeks later; it remains a superb wine, still young and lively. They have recently bought a majority share of the Montecastro winery also in Ribera del Duero to produce a complementary range of wines (read cheaper) to those from Monasterio.
Producteur
Hacienda Monasterio
Domaine parmi les plus connus de la Ribera del Duero, Hacienda Monasterio est située à quelques encablures de Vega Sicilia à Valbuena de Duero. Autant dire que ses vignes sont particulièrement bien placées. Contrairement à beaucoup d’autres dans la région, son histoire n’est pas récente, car le domaine a été fondé au 19ème siècle par les Lecanda, pionniers d’un nouveau mode de viticulture dans la région. Autre singularité : son œnologue n’est autre que Peter Sisseck, propriétaire et producteur de Pingus, tout proche. Lorsque les vins ont fait leur percée sur la scène internationale au milieu des années 1990, Robert Parker a surnommé le Reserva, « le Pomerol espagnol ». Elaborés à partir de très faibles rendements (15-20 hl/ha) et des assemblages de tempranillo, cabernet-sauvignon et/ou merlot, cultivés de façon biologique, les vins sont réputés pour leur densité, leur richesse et leur ampleur en bouche avec des niveaux successifs de fruits et d’épices.