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Hacienda Monasterio Cosecha 2013 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Par Robert Parker
94 Par James Suckling
90 Par Wine Spectator
The wonderful 2013 Crianza from Hacienda Monasterio is one of the great successes from a challenging vintage that resulted in a heterogeneous collection of wines, where you can find the best and the worst. 2013 was a shorter vintage and they didn't do a Reserva or Reserva Especial that year, so the very best grapes from their estate vineyards went into this Crianza. In fact, they sold 40% of their production in bulk. The final blend was 80% Tempranillo and 20% Cabernet Sauvignon, and they didn't use any Merlot this year. It's a very precise vintage, with symmetry and a chiseled mouthfeel coupled with very good acidity, a little higher than in 2014 and with half a degree less of alcohol. The Monasterio vineyards are south-facing, the warmer exposure in the northern hemisphere, so they have an advantage in cooler years such as this 2013. Since 2012, the vineyards are organically certified, even if they have always been worked that way; the only difference is that they are now officially certified. The fruit is red rather than black and the tannins are super fine and elegant, providing for that laser-cut precision. This is clearly among the best wines from the vintage. In a way it reminded me of the 1996. The severe selection resulted into 134,560 bottles, way below the average, and it really paid off. Bravo!
Producteur
Hacienda Monasterio
Domaine parmi les plus connus de la Ribera del Duero, Hacienda Monasterio est située à quelques encablures de Vega Sicilia à Valbuena de Duero. Autant dire que ses vignes sont particulièrement bien placées. Contrairement à beaucoup d’autres dans la région, son histoire n’est pas récente, car le domaine a été fondé au 19ème siècle par les Lecanda, pionniers d’un nouveau mode de viticulture dans la région. Autre singularité : son œnologue n’est autre que Peter Sisseck, propriétaire et producteur de Pingus, tout proche. Lorsque les vins ont fait leur percée sur la scène internationale au milieu des années 1990, Robert Parker a surnommé le Reserva, « le Pomerol espagnol ». Elaborés à partir de très faibles rendements (15-20 hl/ha) et des assemblages de tempranillo, cabernet-sauvignon et/ou merlot, cultivés de façon biologique, les vins sont réputés pour leur densité, leur richesse et leur ampleur en bouche avec des niveaux successifs de fruits et d’épices.