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Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2015 75cl

Amarone della Valpolicella | Region de la Vénétie | Italie
CHF 389.15
Évaluations et Scores
98 Vinous
The 2015 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta is deep and rich in the glass, slowly opening with autumnal spices, crushed violets, cocoa and custard. While dark and inward on the nose, it’s wonderfully open and finessed on the palate, with a pure mix of red berries and savory spices under an air of rosy inner florals. Through it all, tension builds as tannins saturate, leaving the palate drenched in primary concentration. The 2015 is incredibly long and in need of many years in the cellar to fully evolve. The balance of ripeness, structure and acid here creates a totally harmonious and classic expression. Do not pass up on this sleeping giant of an Amarone. In 2015, production was down by 45% due to hail, and the final wine finished at only one gram of residual sugar per liter.
97 Robert Parker
The ultimate statement wine from northern Italy is the 2015 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta. The Dal Forno family skipped over the 2014 vintage, and this sunny vintage is worth the wait. Monte Lodoletta is always incredibly high in terms of fruit weight and tannins, but this edition from 2015 appears more integrated in terms of concentration and softer in terms of structure; it's not that the wine is more accessible. It will hold the line for years and decades to come and promises to age gracefully. This vintage is instead more fleshed out and open-knit. The bouquet peels back with thick layers of black fruit, spice, campfire embers and toasted coffee bean. It's an expensive bottle for collectors, but you get lots of bang for your buck.
Producteur
Dal Forno Romano
Cave réputée pour ses célèbres Amarone della Valpolicella, Dal Forno Romano est également à l’origine de deux autres vins élaborés dans le même esprit d’excellence à partir de ses propres vignobles : la Valpolicella Superiore et la Vigna Seré. Même si ce terroir de premier plan est passé entre les mains de quatre générations de la famille Dal Forno, la cave elle-même n’a été fondée qu’en 1983. Romano Dal Forno, créateur de l’un des plus grands vins italiens, est né et a grandi au milieu des vignes familiales. Animé d’une passion pour le vin, il lui dédie l’œuvre de sa vie, développant des techniques viticoles et œnologiques uniques. Niché dans la vallée d’Illasi, à l’est de Vérone, Dal Forno Romano privilégie un équilibre parfait entre tradition et technologie. Les cuvées qui en découlent se caractérisent par une concentration exceptionnelle et une abondance d’arômes et de saveurs intenses. Vouant un culte à la qualité et à des exigences rigoureuses, Romano Dal Forno a érigé Dal Forno au premier rang des vignerons de Valpolicella les plus adulés, voire vénérés.