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Clos Fourtet 2018 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 281.05
Évaluations et Scores
99 Wine Spectator
Dark plum and boysenberry fruit is laced with tobacco and chalk notes, while the fleshy grip slowly builds through the finish. This is seriously long, and though the fruit is gorgeous, the minerality steals the show in the end.—J.M.
97 Robert Parker
Deep garnet-purple colored, the 2018 Clos Fourtet (a blend of 90% Merlot, 7% Cabernet Franc and 3% Cabernet Franc) opens with wonderfully pure, intense black fruit notes of ripe blackberries, crushed black cherries and warm plums, leading to suggestions of pencil lead, clove oil, black olives and aniseed. The medium to full-bodied palate is chock-full of muscular black fruits, delivering compelling vivacity and tension, framed by velvety tannins and finishing epically long and perfumed. The intense, bright, energetic fruit on this 2018 has been impeccably preserved. Stunning!
97 Robert Parker
Deep garnet-purple colored, the 2018 Clos Fourtet (a blend of 90% Merlot, 7% Cabernet Franc and 3% Cabernet Franc) opens with wonderfully pure, intense black fruit notes of ripe blackberries, crushed black cherries and warm plums, leading to suggestions of pencil lead, clove oil, black olives and aniseed. The medium to full-bodied palate is chock-full of muscular black fruits, delivering compelling vivacity and tension, framed by velvety tannins and finishing epically long and perfumed. The intense, bright, energetic fruit on this 2018 has been impeccably preserved. Stunning!
96 James Suckling
Beautiful blueberries and black cherries with crushed-stone and limestone notes. Juniper, too. It’s full-bodied, yet so linear and energetic with focused, fine tannins. Fresh acidity. Really fine-grained tannins here. Drink after 2025.
Producteur
Château Clos Fourtet
Fort d’un emplacement privilégié, aux portes de Saint-Emilion, le Château Clos Fourtet s’érige en vedette invétérée de Bordeaux. Du haut de son terroir argileux sur le plateau calcaire, le vignoble de 20 hectares fait la part belle au merlot, abritant aussi de plus petites parcelles de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Le nom du domaine et sa situation sur les hauteurs s’expliquent par son long passé. La propriété a servi de château fort au Moyen Age, protégeant ainsi la ville. Il se nommait alors le « Camp Fourtet » ou Clos Fourtet. Au début du siècle, Philippe Cuvelier a racheté le domaine, promettant alors de suivre la voie tracée par les anciens propriétaires, animés par une volonté qualitative. Sous l’impulsion de l’œnologue conseil Stéphane Derenoncourt, les vins se sont montrés particulièrement puissants et somptueux au cours de la dernière décennie, la qualité progressant au fil des millésimes. Le grand vin, le Clos Fourtet, est un vin rouge à l’extraction dense et au boisé neuf, illustration véritablement raffinée d’un grand Saint-Emilion. De par son implantation idéale, ce Premier Grand Cru Classé est également considéré comme l’une des meilleures propriétés de la Rive Droite.